Na Slovensku došlo k zemetraseniu. Otrasy pocítili obyvatelia na východe

Na Slovensku došlo k zemetraseniu. Otrasy pocítili obyvatelia na východe
Dominik Cenkner

Krátko pred 20. hodinou zasiahlo východ Slovenska zemetrasenie. Aj keď nešlo o silné otrasy, predsa len ich bolo cítiť.

O zemetrasení informuje Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC). Došlo k nemu o 19:47 h nášho času. 

Podľa dostupných informácií malo zemetrasenie silu 2,6 magnitúdy. Hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke približne 10 km. 

Epicentrum otrasov sa nachádzalo približne 14 km juhovýchodne od Michaloviec a približne 22 km západne od ukrajinského Užhorodu. Presnejšie išlo o okolie obce Stretava. 

zdroj: EMSC
zdroj: EMSC

Otrasy boli slabé, ale citeľné

Podľa informácií RTVS „otrasy cítili obyvatelia napríklad v Sliepkovciach, Lastomíre, Inačovciach či Čečehove. Ľudia hovoria o chvení a „trasúcich sa stenách“ a zvuku, ktorý pripomína vzdialený hrom.“

O tom, že sa na Slovensku triasla zem informuje aj rumunský Národný inštitút pre výskum zeme. Jeho údaje sú však mierne odlišné. 

Podľa inštitútu malo zemetrasenie silu 2,4 magnitúdy a hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 5 km. Odborníci v nasledujúcich dňoch budú údaje spresňovať.

Zemetrasenia na Slovensku

Slovensko nie je známe ako oblasť, kde by sa vyskytovali silné zemetrasenia. V priebehu histórie boli na Slovensku zaznamenané iba niektoré menšie zemetrasenia, ktoré väčšinou nemali veľký vplyv na obyvateľov a infraštruktúru.

Podľa databázy EMSC sa na Slovensku v posledných rokoch zaznamenali zemetrasenia s magnitúdou 3,0 až 3,7. Tieto zemetrasenia boli však pomerne malé a mali nízky stupeň intenzity.

Najväčšie zemetrasenie, ktoré bolo zaznamenané na území dnešného Slovenska, sa udialo v júni 1763 pri Komárne a malo silu 5,8 magnitúdy. Toto zemetrasenie bolo jedným z najničivejších a najsilnejších, aké kedy Slovensko zaznamenalo. Spôsobilo paniku v Komárne a okolitých obciach, zničilo 7 kostolov a 279 domov a zabilo 63 ľudí a zranilo ďalších 102. Od tohto zemetrasenia sa začal väčší počet slabších zemetrasení dokumentovať na území Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd