Na Slovensku hrozí nebezpečné počasie. POZOR si treba dať najmä nasledujúce dni

Peter Minárik

Z nášho územia aktuálne ustupuje rozsiahle zrážkové pole, ktoré prinieslo výrazné zrážkové úhrny a od severozápadu k nám preniká chladnejší vzduch. Aj ten spôsobí, že nadchádzajúce dni hrozí na našom území nebezpečné počasie, ktoré môže napáchať ďalšie škody, ktoré môžu mať dopad na celý tento rok.

Slovensko má za sebou veľmi upršané hodiny. Zrážky sa vyskytli na viacerých miestach nášho územia a to predovšetkým na východe, kde spadlo aj viac ako 30 litrov na meter štvorcový pôdy.

Dnes však už na západe nepršalo, no vyskytovali a stále sa vyskytujú početné prehánky, ktoré sú lokálne aj intenzívne. Výnimočne sa objavila aj búrka. Na vine je výrazné, severozápadné prúdenie.

Tlaková níž, ktorá sa už presunula nad Ukrajinu spolu so studeným frontom otvorila do našej oblasti silné, severozápadné a vlhké prúdenie a práve v tomto vlhkom prúdení sa tvoria početné prehánky.

Bude chladno, no postupne slnečno

Už v stredu sa bude z oblasti Anglicka nad Benelux a Nemecko presúvať tlaková výš, ktorá začne postupne zasahovať aj nad naše územie a postupne sa začne od severozápadu vyčasovať.

Čo však bude veľmi nebezpečné je to, že okolo tejto tlakovej výše sa do našej oblasti zintenzívni príliv chladného vzduchu. 

Vzduchová hmota, ktorá bude nad naše územie prúdiť bude prichádzať z oblasti Severného mora, pričom bude veľmi chladná. V porovnaní s dlhodobým normálom bude táto vzduchová hmota aj o 10 °C chladnejšia, čo spôsobí na našom území potencionálne nebezpečnú situáciu.

Hrozí nebezpečný mráz

Denné teploty budú na našom území nadchádzajúce dni pomerne priaznivé a to vďaka tomu, že počas dňa bude prevažne slnečno a silné slnečné lúče tak ohrejú vzduch. Teploty sa dostanú na +10 až +16 °C, no príliv chladného vzduchu zapríčiní, že počas noci bude dochádzať k rýchlemu vychladzovaniu a teploty budú klesať na nebezpečne nízke hodnoty.

Už v noci na stredu sa na našom území môže objaviť prízemný mráz, no prvá zaťažkávajúca skúška príde zo stredy na štvrtok. Mrznúť by totiž malo na mnohých miestach stredného a severného Slovenska, kde budú teploty klesať na 0 až -5 °C.

v noci na štvrtok hrozia mrazy hneď na niekoľkých miestach
v noci na štvrtok hrozia mrazy hneď na niekoľkých miestach

Na západe, či vo Východoslovenskej nížine, čo sú najúrodnejšie lokality by teplota mohla taktiež klesať pod nulu a to až do -2 °C. Poľnohospodári a ovocinári tak budú mať plné ruky práce s tým, aby ochránili úrodu pred nastupujúcimi mrazmi.

Mrazivá bude noc na štvrtok a ešte aj na piatok. Až počas víkendu by malo na našom území dôjsť k postupnému otepleniu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd