Na Slovensku je VEĽMI TEPLO. Pri Viedni sú však už BÚRKY. Dostanú sa aj na Slovensko?

Peter Minárik

Na našom území dnes panuje príjemné, v niektorých okresoch nášho územia takmer letné počasie. Teploty sa dostávajú nad hranicu +20 °C, čo nie je bežná teplota na súčasnú ročnú dobu, no od západu sa večer počasie pokazí. Nad Rakúskom už vznikajú prvé búrky. Dostanú sa večer aj na naše územie?

Po včerajšej teplej sobote zažívame na našom území prijemné, nedeľné a teplé počasie. Teploty sa včera dostali až k +23 °C a dnes je teplejšie ako včera. Teploty sa nad +20 °C dostali už na mnohých miestach nášho územia. Dnešné teploty sú vysoké a abnormálne. V porovnaní s dlhodobým normálom sú teploty o zhruba 3 °C vyššie.

O 15:00 bolo najteplejšie v Kráľovej pri Senci, kde sa teplota dostala na +23,6 °C. Nasleduje Gabčíkovo s +23,4 °C, Slovenský Grob s +23,2 °C a Mochovce s +23 °C.

Zatiaľ čo my si užívame príjemné, teplé počasie, tak v susednom Rakúsku a v Česku už pociťujú zmenu, ktorú tu prináša studený front, na ktorom sa tvoria aj búrky. Tento studený front začne v priebehu nasledujúcich hodín ovplyvňovať počasie aj na našom území.

V našej oblasti sa tvoria búrky

Cez Česko a Rakúsko postupuje studený front na ktorom sa vytvárajú zrážky a predovšetkým v oblasti Álp dochádza k výraznému vývoju kopovitej oblačnosti, z ktorej sa formujú aj búrky. Najbližšie k nášmu územiu je aktuálne búrka juhozápadne do Viedne nad Viedenským Novým Mestom. K tvorbe zrážok však dochádza už aj v oblasti Viedne, kde je aktuálne teplo až s +23 °C.

Búrky sa však vyskytujú na mnohých miestach Rakúska, pričom sústredené sú do oblasti Álp. Detektory bleskov už zaznamenali stovky úderov. Slabšie búrky sa však vyskytli aj v Nemecku, v Poľsku, či v Taliansku.

zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Večer hrozia búrky a prehánky aj u nás

V priebehu večerných hodín nie je vylúčené, že sa búrky, či prípadné prehánky vyskytnú aj na našom území. Podľa aktuálnych numerických modelov by sa po 18:00 mohla nad východným Rakúskom sformovať línia zrážok, či prípadných búrok, ktoré by po 21:00 mohli doraziť nad naše územie od západu.

V nočných hodinách by potom zrážková činnosť mala na našom území narastať a zrážok bude viac, no búrky sa už neočakávajú, keďže labilita v atmosfére sa zmenší.

S búrkami je to však vždy pomerne komplikované a predpoveď je náročná. Výraznejšie búrky na našom území nečakajte, no večer nie sú na západe vylúčené, keďže prehrievanie vzduchu a prítomnosť studeného frontu sú vždy priaznivými faktormi pre tvorbu búrok.

Výraznejšie zrážky čakajte až zajtra, kedy studený front bude postupovať priamo cez naše územie a okrem zrážok dôjde aj k ochladeniu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd