Na Slovensku klesla teplota až k -21 °C. V Česku bolo až -27 °C

Peter Minárik

Slovensko má za sebou mimoriadne chladnú noc. Na severe klesali teploty výrazne nízko, no mrzlo na celom našom území. Chladno bude aj nasledujúcu noc.

Tohtoročné Vianoce prinášajú pravé zimné počasie. Na Štedrý deň sa síce na západe nezvyčajne oteplilo a teploty sa dostali až k hodnotám nad +10 °C, no zvyšok Vianoc priniesol zimný charakter počasia.

Počas včerajšieho dňa cez naše územie postúpil studený front, ktorý priniesol na mnohé miesta nášho územia, predovšetkým však do centrálnej časti Slovenska sneženie, ktoré bolo aj výraznejšie. Lokálne napadlo aj viac ako 10 cm snehu, čo opäť komplikovalo situáciu na cestách.

Počas noci došlo na našom území k výraznému ochladeniu, v dôsledku ktorého teploty klesali poriadne nízko a to až pod -20 °C.

Na severe bolo pod -20 °C

Medzitým ako na našom území snežilo, tak nad Poľskom sa zvýrazňovala tlaková výš. Jej výbežok začal v noci ovplyvňovať počasie na severe, kde priniesla tlaková výš vyjasnenie.

Súčasne však za studeným frontom začal prenikať chladný vzduch od severu, pričom kombinácia vyjasnenia, chladného vzduchu a prítomnosti snehovej pokrývky umožnila pád teplôt.

Na severe bolo túto noc mimoriadne chladno. Najchladnejšie bolo podľa predbežných dát SHMÚ v Podolínci, kde teplota klesla na -20,5 °C.

Druhou najchladnejšou oblasťou bola Oravská Lesná, kde teplota klesala na -19,3 °C. V Rabči bolo -19,0 °C a v Plavči -18,4 °C.

Ešte nižšie teploty evidujú napríklad naši západní susedia. Na Jizerce v noci teplota klesla na -26,7 °C.

Chladno bude aj túto noc

Po veľmi chladnej vianočnej noci bude aj nadchádzajúca noc na našom území veľmi studená a to predovšetkým na severe, kde sa opäť počas noci zmenší oblačnosť.

Nasledujúcu noc bude opäť mrznúť na celom našom území, pričom na severe by mohli teploty klesať aj pod hranicu -20 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd