Na Slovensku sa dnes búrkam veľmi nechce. Búrlivejšie je všade naokolo. Jedno z hlavných miest zasypali krúpy

Dominik Cenkner

Dianie s búrkami v nedeľu popoludní pozorne sledujeme. Na Slovensku sa dnes búrkam akosi nechce a vznikajú len kde tu, aj to veľmi sporadicky. Oveľa búrlivejšie je v okolitých krajinách.

V teplom vzduchu sa nad našou oblasťou nachádza nevýrazné tlakové podmienky. Tieto podmienky prajú vzniku prehánok i búrok, avšak tým sa na Slovensku veľmi nechce.

Počas nedele u nás udrelo doposiaľ len 251 bleskov (údaj o 17:50 h). Búrky sa vyskytujú najmä na strednom a východnom Slovensku.

Nie sú dokonca sprevádzané ani intenzívnejšími zrážkami. Len zrážkomerná stanica Hubová - Váh, udáva v priebehu 2 hodín 6,9 mm zrážok.

 

Búrlivejšie je v okolitých krajinách

Kým u nás je situácia s búrkami pokojná, naše susedné krajiny ich zažívajú neúrekom. Deje sa tak najmä v Česku, Poľsku i Maďarsku.

Len v Česku napr. udrelo viac ako 7900 bleskov. A výdatnejšie sú aj zrážky. Napr. na stanici Krucemburk len v priebehu hodiny spadlo 14,1 mm zrážok.

Početné búrky sa potom vyskytujú aj v Poľsku, Maďarsku, Rumunsku či vo Francúzsku. Tieto búrky sú sprevádzané zosilnením zrážok a na niektorých miestach aj krúpami.

Krúpy zasypali aj hlavné mesto

Početné búrky sa nevyskytujú len v Európe. Zaujímavé je aj dianie na juhozápade Ázie.

Búrlivo je napr. aj v Arménsku. Hlavné mesto sa dokonca popoludní ocitlo pod násypom krúp.

Voda zaplavila ulice a na krátky čas ochromila dopravu. Situáciu môžete vidieť aj na videu v úvode článku.

Čo prinesú nasledujúce hodiny?

So slabými búrkami treba na Slovensku počítať aj naďalej. Vo večerných hodinách sa k nám dostane aj studený front, ktorý by mal priniesť ďalšiu vlnu búrok i lejaku.

Tieto búrky však stále nebudú veľmi intenzívne. S nimi sa počíta až v priebehu utorka.

Dianie v súvislosti s búrkami pozorne sledujeme. Všetky dôležité informácie vám prinesieme v našom spravodajstve. Pripomíname, že polohu zrážok i búrok môžete sledovať aj LIVE. K dispozícii je vám aj náš iRadar.

 

Zároveň naša predpoveď počasia ponúka dáta až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd