Na Slovensku sa objavila vzácna Kelvin-Helmholtzova oblačnosť. Kde ju mohli pozorovať?

Na Slovensku sa objavila vzácna Kelvin-Helmholtzova oblačnosť. Kde ju mohli pozorovať?
Dominik Cenkner

V pondelok ráno sa podarilo zachytiť nad našim územím skutočne vzácnu oblačnosť. O čo ide a kde sa vyskytla?

Začiatok nového pracovného týždňa priniesol na Slovensko vzácny jav. Na oblohe sa ukázala oblačnosť, ktorá vzniká podobným mechanizmom ako morské vlny.

Ide o Kelvin-Helmholtzove oblaky. Tie sa vyskytli v okolí obce Stanča ležiacej na Zemplíne. 

Oblačnosť zachytil Peter Novák. Na sociálnej sieti si jeho záber získava množstvo fanúšikov.

Čo sú Kelvin-Helmholtzove oblaky?

Na prvý pohľad vám môžu tieto oblaky pripomínať morskú vlnu. Tieto oblaky naozaj nemajú ďaleko od morských vĺn, aj keď nemajú s morom nič spoločné.

Fyzikálny mechanizmus, ktorý sa nazýva Kelvin-Helmholtzova instabilita, vzniká, keď sa stretávajú dve kvapaliny, dva rôzne plyny alebo prípadne plyn a kvapalina rôznej hustoty. V prípade, že vrchný plyn/kvapalina je „poháňaný“ silnejším vetrom, vznikajú vlny. Na mori tento jav zabezpečuje vietor (vzduch, ktorý je redší) a morská voda (kvapalina, ktorá je hustejšia).

Podobne ako morské vlny, aj v tomto prípade sme mali dostupný redší vzduch (oblačnosť) a hustejší, suchší vzduch nad oblačnosťou, zároveň so silnejším vetrom v suchšej časti oblačnosti. Oblačnosť sa tak „zvírila“ a vytvorili sa Kelvin-Helmholtzove oblaky.

Napriek tomu, že tento fyzikálny jav je pomerne dobre opísaný a na mori sa vyskytuje prakticky nepretržite, v atmosfére nie je taký bežný. Na Slovensku, ale aj inde vo svete, môžeme pozorovať len desiatky takýchto oblakov za rok.

Naposledy sme o tejto zriedkavej oblačnosti písali koncom júla. To sa Kelvin-Helmholtzove oblaky objavili v susednom Maďarsku.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám aj na prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Stačí kliknúť >>>TU<<<.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd