Na Slovensku sa objavili vzácne svietiace oblaky. Môžete ich pozorovať aj vy. Ako a kde?

Na Slovensku sa objavili vzácne svietiace oblaky. Môžete ich pozorovať aj vy. Ako a kde?
Veronika Salayová

Počas uplynulej noci sme na Slovensku pozorovali nočné svietiace oblaky. Ide o jav, ktorý sa dá pozorovať iba určitú časť v roku. Dobrou správou je, že ich sezóna iba nedávno začala, takže príležitosť ich vidieť na vlastné oči máte aj vy. Ako na to?

Počas noci zo štvrtku na piatok sa na Slovensku počas jasnej oblohy vyskytli svietiace oblaky. Tie boli pozorované v celej našej oblasti, a to aj v Poľsku, Česku a Maďarsku.

Nejde o oblaky v pravom slova zmysle, ale ide o úkaz, ktorý sa vyskytuje iba niekoľko týždňov v roku, a to od konca mája do konca augusta, aj to iba počas jasný nocí. Ide o nádherný jav na nočnej oblohe, ktorých sezóna sa len nedávno začala. Ak ste ich teda ešte na vlastné oči nevideli, šance sú  veľké. 

Pred týždňom sa svietiace oblaky prvýkrát objavili nad severovýchodným obzorom Česka a počas uplynulej noci sa ich konečne podarilo zachytiť aj na Slovensku. Pozorovala ich naša čitateľka z Nitry, ale zrejme sa vyskytli aj väčšine nášho územia, kde prevládala jasná obloha.

nočné svietiace oblaky v Nitre
nočné svietiace oblaky v Nitre, foto: Marietta Mondočko/iMeteo FB
 

Ako a kedy ich pozorovať?

Tieto svietiace oblaky sa často objavujú ako závoje s vláknitými štruktúrami. Môžu sa však vytvárať aj v pruhoch, pásoch, vlnách s difúznymi alebo ostrými okrajmi.

V našich zemepisných šírkach sa dajú pozorovať počas jasných nocí najlepšie okolo 22.00 až 23.00 hod. alebo ráno pri svitaní približne od 3.00 do 4.00 hod. Ich sezóna potrvá približne do konca augusta.

Nie sú to typické oblaky

Nočné svietiace oblaky nie sú typické oblaky, ako ich bežne poznáme. Vznikajú v mezosfére v nadmorskej výške medzi 80 a 85 kilometrami, väčšinou nad polárnymi oblasťami. Pozostávajú z najmenších ľadových kryštálikov a sú také tenké a priehľadné, že počas dňa zostávajú neviditeľné.

Proces tvorby týchto nočných svietiacich oblakov, odborne nazývaných noctilucentných oblakov ešte nie je vedcami úplne objasnený. Vedci však zistili, že sa objavujú v posledných rokoch čoraz častejšie ako v predchádzajúcich desaťročiach.

Dôvodom sú pravdepodobne klimatické zmeny, ktoré narúšajú mezosféru. Globálne otepľovanie totiž spôsobuje, že mezosféra sa stáva chladnejšou a tenšou.

 


 V posledných desaťročiach sa tento jav vyskytuje častejšie, skôr a aj v južnejších polohách ako predtým. Dôvodom môžu byť klimatické zmeny. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd