Na Slovensku sa teraz ochladí, a dokonca sa vráti aj SNEŽENIE. Na toto sa pripravte

Na Slovensku sa teraz ochladí, a dokonca sa vráti aj SNEŽENIE. Na toto sa pripravte
Peter Minárik

Už dnes sa začne na Slovensku ochladzovať, vplyvom zatekania chladného vzduchu od severu, ktoré postupne prinesie aj návrat sneženia do nižších polôh. Čakajú nás aj celodenné mrazy. Zimné počasie u nás pobudne zopár dní.

Ešte pred týždňom to na našom území vyzeralo poriadne zimne. Snehová pokrývka vo veľkom pribúdala na severe Slovenska a postupne prišla aj do nižších polôh, vrátane západného Slovenska. Idylické počasie však nemalo dlhú trvácnosť.

Vďaka otvoreniu atlantického prúdenia sa nielen na naše územie, ale prakticky do celej Európy začal dostávať teplý vzduch od západu. V tomto teplejšom prúdení zároveň postupovali jednotlivé frontálne vlny, ktoré priniesli množstvo zrážok, a to najmä do Álp.

Oteplenie, ktoré bolo výrazné, spolu s lejakmi spôsobilo v Alpách výrazné topenie snehu, ktoré zapríčiňuje aktuálnu povodňovú situáciu na východe Francúzska, v Bavorsku či v niektorých horských oblastiach Rakúska. Vodné toky včera stúpli aj na našom území.

Teraz však prichádza stabilizovanie situácie, a to vplyvom ochladenia, ktoré nás čaká. Poklesnú teploty, zrážok bude menej a celá situácia bude pokojnejšia. Vpád chladnejšieho vzduchu však prinesie o čosi zimnejšie počasie.

Ochladzovať sa začalo už teraz

Západné prúdenie strieda chladnejšie prúdenie od severu, ktoré otvára tlaková níž. Tá sa presúva z Balkánu nad Ukrajinu a Slovensko sa tak dostáva na jej zadnú stranu.

Od severu k nám bude prúdiť chladnejší vzduch, ktorý prinesie v nadchádzajúcich dňoch mrazivé noci a v niektorých oblastiach môže mrznúť aj počas dňa. Na sever sa taktiež vrátia snehové zrážky.

Bude mrznúť a aj snežiť

Studený vzduch sa k nám začína dostávať už teraz, no na skupenstve zrážok to ešte nespozorujeme. Hranica sneženia začne výraznejšie klesať večer. 

Už nadchádzajúca noc bude mrazivá takmer na celom území s výnimkou západného Slovenska. Teploty poklesnú na 0 až -6 °C, pričom aj počas piatka sa môžu teploty na severe Slovenska udržať aj pod bodom mrazu. Na zvyšku územia vystúpia teploty do +5 °C.

V sobotu sa očakávajú zrážky, ktoré by mali ovplyvniť predovšetkým severné Slovensko a zrážky by mali byť aj v nižších polohách vo forme snehu. Veľa snehu však nenapadne a pôjde maximálne o zopár centimetrov. Na zvyšku územia sa zrážky neočakávajú.

Od nedele by sa malo opäť otvoriť teplejšie západné prúdenie. V chladnejšom zimnom počasí tak budeme len nasledujúce dva dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd