AKTUÁLNE: Na východe Slovenska sa tvoria búrky, ktoré sú sprevádzané krupobitím

Zuzana Macháčová

Počasie na našom území dnes ovplyvňuje tlaková níž Rudolf, ktorá prináša na naše územie výdatné zrážky, ale aj búrky, ktoré sa už začali tvoriť na východe Slovenska. 

Zamračenú oblohu na naše územie priniesol od juhu zvlnený studený front, ktorý je spojený s tlakovou nížou. Jej stred sa od juhu presunul do našej oblasti a dnes poputuje viac na západ nad Česko.

Sobota prináša okrem výdatných zrážok na naše územie aj búrky, ktoré so sebou prinášajú zosilnený vietor a intenzívnejšie zrážky, ktoré budú ustávať až k večeru.

Búrky na Slovensku

Prvé búrky sa začali dnes tvoriť okolo 11:00 hod. na východe Slovenska, avšak búrky postupne naberajú na intenzite a sú dokonca lokálne sprevádzané aj krupobitím. 

Dopoludnia Košice, Michalovce, Vínne a Biel zasiahol intenzívny dážď spolu aj s krúpami, ktoré dosahovali priemer cca 1 až 2 cm. Krúpy padali napríklad aj v Poprade, kde pokryli jedno z popradských sídlisk. 

Aktuálne sme na našom území zaznamenali už 1 048 bleskov. Blýska sa predovšetkým v oblasti Dolného Zemplína. 

Krúpy v Bieli, zdroj: Főző Kapinusz Orsolya
Krúpy v Bieli, zdroj: Főző Kapinusz Orsolya

Búrky okrem menšieho krupobitia neprinášajú žiadne nebezpečné sprievodné javy, ale búrková činnosť sa v nadchádzajúcich hodinách môže vyskytovať aj na ďalších miestach nášho územia, napríklad aj na strednom Slovensku. 

K večeru by zrážky a búrky mali postupne slabnúť ustupovať. Aktuálny výskyt búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd