Na Slovensku sa začína ochladzovať. Snehové vločky poletujú aj v Bratislave

Dominik Cenkner

Z Lamanšského prielivu sa nad našu oblasť dostáva tlaková níž, ktorá dostala od nemeckých meteorológov meno "Khursu". Tá so sebou prináša nielen silný vietor, ale aj výrazné ochladenie.

Pondelkové počasie je skutočne nepríjemné. Približne okolo poludnia sa od severozápadu rozfúkal silný vietor a začalo sa výraznejšie ochladzovať. 

Okolo 15. hodiny už vietor dosahuje v nárazoch cez 50 km/h takmer na celom západnom a strednom Slovensku. Najviac fúka na horách. 

Tam vietor dosahuje rýchlosť až 137 km/h. Deje sa tak napr. v Nízkych Tatrách. Pripomíname, že na horách platí pred vetrom výstraha až 3. stupňa. Rozhodne v nich dnes neodporúčame pohyb po otvorenom priestranstve.

Ochladilo sa

Tam, kde už dorazil vietor sa začalo výraznejšie ochladzovať. V našom LIVE textovom prenose, sme sledovali pokles teplôt v Žiline.

Ešte okolo 11:40 tam bola teplota na úrovni +7 °C. Po 12. hodine sa ochladilo na +3,7 °C. Aktuálne je tam už len okolo +1 °C až +2 °C.

Sneží aj v hlavnom meste

Studený front, ktorý sa presúva našou oblasťou so sebou prináša aj zrážky. Tie sa vplyvom nízkych teplôt menia aj v nížinách na snehové. 

Dôkazom toho je aj naše hlavné mesto. Popoludní snežilo napr. v Ružinove či Dlhých dieloch. 

Pomerne výdatne sneží aj na severe stredného Slovenska. Na cestách si preto dajte pozor. 

Čo nás čaká ďalej?

Vietor bude naberať na sile približne do 16-tej hodiny, kedy by mal byť na západe najsilnejší. Najmä vo východnej časti Podunajskej nížiny a Podunajskej pahorkatiny môže v nárazoch dosiahnuť od 80 do 95 km/h.

Takto silný vietor už môže páchať škody v podobe prevráteného záhradného nábytku, popadaných konárov a stromov, no v kombinácii so snehom či dažďom môže aj výrazne znížiť viditeľnosť.

Vietor sa bude neskôr popoludní a podvečer presúvať ďalej na východ územia. Tam by mal byť najsilnejší večer okolo 20-tej hodiny. Najsilnejší bude okrese Rožňava, Košice, Košice-okolie a vo Východoslovenskej nížine.

Dianie sledujeme LIVE v našom textovom prenose.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd