Na Slovensku sme zaznamenali prvý LETNÝ deň. Ukončili ho silné búrky

Dominik Cenkner

Sobotné popoludnie sa na Slovensku nesie v znamení slnka, dažďa, ale aj silnejších búrok. Závisí od toho, v ktorej oblasti krajiny sa práve nachádzate. A aby sme nezabudli, teploty po prvýkrát vystúpili nad +25 °C.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje okludujúci frontálny systém, ktorý je spojený s plytkou tlakovou nížou. Jej stred sa presúva z Česka nad juhovýchodné Poľsko.

Kým dopoludnia ešte prevládala zväčša polojasná až oblačná obloha, postupne od západu prichádzalo viac oblakov. Na mnohých miestach začalo pršať a na západe krajiny sa objavili aj búrky, ktoré sú miestami aj intenzívnejšie. 

Pripomíname, že dianie s búrkami sledujeme aj v našom ONLINE textovom prenose. Nájdete ho na našej hlavnej stránke, resp. po kliknutí na tento odkaz.

Prvý letný deň na východe Slovenska

Kým popoludňajšie búrky priniesli na západ mierne ochladenie, na juhovýchode panovali najideálnejšie podmienky na vzostup teploty vzduchu. A tak sme vďaka tomu na Slovensku zaznamenali prvý letný deň tohto roka. 

Podľa operatívnych údajov Slovenského hydrometerologického ústavu, v obci Leles v okrese Trebišov, vystúpila teplota na +25,2 °C. O letnom dni hovoríme vtedy, keď teplota vystúpi nad hodnotu +25 °C.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Zaujímavé je, že tento rok sa prvý letný deň zaznamenal až v šiesty májový deň. Ide o pomerne neskorý dátum. 

Po minulé roky sme prvý letný deň zaznamenali už počas apríla. Veľmi zriedkavo sa dokonca môže objaviť aj v poslednej marcovej dekáde. 

Od zajtra, teda nedele 7. mája, k nám začne prúdiť chladnejší vzduch od severovýchodu. Teploty ešte vystúpia do +24 °C, ale hodnotu letného dňa zrejme nepresiahnu. 

S veľkou pravdepodobnosťou sa tak nestane ani v priebehu nového pracovného týždňa. Denné maximá sa budú pohybovať na úrovni okolo +21 °C. Viac prezrádza naša dlhodobejšia predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd