Spozorovali najvzácnejšie vtáky na Slovensku. Pri Žiline hniezdi iba jediný pár

Spozorovali najvzácnejšie vtáky na Slovensku. Pri Žiline hniezdi iba jediný pár
Veronika Salayová

Na našom území zahniezdil jediný pár vzácneho vtáčieho druhu. Ide o lastovičky skalné, ktoré pozorovali v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec v Žilinskom okrese.

Národný park Malá Fatra na sociálnej sieti informoval, že na našom území bolo opäť pozorované vzácne lastovičky skalné, a to v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec.

Dňa 12. apríla boli zoológom Správy NP Malá Fatra Tomášom Flajsom pozorované dva jedince lastovičky skalnej v tejto oblasti. Jedince boli pozorované neďaleko hniezdnej steny, kde úspešne hniezdili v sezónach 2022 a 2023.

Na Slovensku máme iba jediný potvrdený pár

Predmetná lokalita je jediným hniezdiskom v rámci Slovenska, nakoľko hniezdi iba jediný pár, ide o najvzácnejší hniezdiaci vtáčí druh Slovenska. Najbližšie známe hniezdne lokality sa nachádzajú v rakúskych Alpách.

 


 Strážca národného parku neznámeho vtáka náhodne spozoroval ešte v lete pred dvomi rokmi, keď sa vybral na turistiku do pohoria Malá Fatra.

Najskôr si všimol dospelé jedince, ktoré s najvyššou pravdepodobnosťou práve hniezdili. Po istom čase sa Štefanovi Matisovi podarilo nájsť a zdokumentovať hniezdo, čím potvrdil, že na Slovensko skutočne pribudol nový vtáčí druh.

Vzácne lastovičky skalné, sa tak u nás uhniezdili už tretí rok po sebe. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd