Na Slovensku začalo PRŠAŤ. Lejak v kombinácii s búrkami môže vyvolať dokonca POVODNE. Kde?

Peter Minárik

Počasie na našom území začína ovplyvňovať vlniaci sa studený front, na ktorom sa budú tvoriť jednotlivé zrážkové vlny. Tie k nám budú prinášať veľmi výdatné zrážky a búrky. To najhoršie nás čaká cez víkend a situácia môže byť natoľko vážna, že nám hrozia aj povodne.

Už niekoľko dní vás upozorňujeme na blížiace sa nepriaznivé počasie, ktoré zasiahne naše územie počas tohto víkendu a všetko to práve v týchto chvíľach začína.

Nad naše územie sa od juhozápadu začali dostávať prvé zrážky rozsiahleho zrážkového poľa, ktoré nad Slovinskom a nad Talianskom formuje intenzívnu vlnu búrok. K nám sa dostáva predovšetkým dážď, no v nadchádzajúcich hodinách nás čakajú ešte intenzívnejšie zrážkové vlny.

Na východe dusno a búrlivo

Prvá vlna zrážok v týchto chvíľach prináša na naše územie najmä dážď, no v ranných hodinách sa predovšetkým na východe môžu vyskytnúť aj BÚRKY. Zrážky by mali začať dopoludnia od juhozápadu slabnúť a za sebou zanechajú úhrny v priemere okolo 10-15 mm, no ojedinele, najmä na miestach s búrkami budú zrážkové úhrny vyššie.

Dnes to však také vážne ešte nebude. Situácia sa zhorší až v sobotu. Studený front sa bude nad našim územím aj naďalej vlniť a na tomto studenom fronte sa budú tvoriť jednotlivé vlny búrok a zrážok. Tvorbu búrok podnieti najmä fakt, že na juh a východ krajiny bude zatekať mimoriadne vlhký a teplý vzduch. Teploty vystúpia aj nad +32 °C, ale pri vysokej vlhkosti bude dusno.

A práve takéto podmienky búrky doslova milujú. Víkend k nám prinesie jednotlivé vlny zrážok, no vplyvom vhodných podmienok budú zrážkové vlny na juhu a východe výdatnejšie, čo bude prinášať desiatky milimetrov zrážok.

Na Slovensku hrozia povodne

Výpočty numerických modelov už niekoľko dní avizujú, že v oblasti východného Slovenska spadne najviac zrážok. Od piatka do nedele predpovedajú numerické modely doslova extrémne hodnoty. Na našom území spadne od 30 do 70 mm zrážok, no v oblasti východného Slovenska môžu zrážkové úhrny prekročiť hranicu až vysoko nad 100 mm.

očakávané zrážky do pondelkového rána
očakávané zrážky do pondelkového rána

Takéto zrážkové úhrny sú tak doslova extrémne. Ak by sa predpovede numerických modelov naplnili, tak to znamená, že na Slovensku v druhej časti víkendu hrozia povodne. Povodia sú už po predchádzajúcich vlnách zrážok nasýtené a takáto intenzívna vlna zrážok sa celkom iste prejaví na našich povodiach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd