Na Štedrý deň BEZ ELEKTRINY. Ťažký sneh stále láme stromy. Vyhlásili KALAMITU

Na Štedrý deň BEZ ELEKTRINY. Ťažký sneh stále láme stromy. Vyhlásili KALAMITU
Peter Minárik

Intenzívne sneženie spôsobilo v uplynulých hodinách problémy vo viacerých oblastiach. Energetici sa snažia situáciu dať do normálu, no to ešte potrvá pomerne dlho. Dnešný Štedrý deň tak zostanú bez dodávok elektrickej energie mnohé mestá.

Slovensko pokryla vrstva snehu, ktorá spôsobila rozsiahle problémy v doprave, no veľké ťažkosti sú aj v energetike. K dnešnému ráno sú tisícky domácností bez dodávok elektrickej energie a žiaľ, dnešný deň mnohé z nich bez elektriny aj zostanú.

Energetici na západe a na strednom Slovensku vyhlásili energetickú kalamitu. Situácia sa večer a v noci začala výraznejšie zhoršovať pre neutíchajúce sneženie.

Na západe Slovensko zoskratovalo vedenie

Ako sme už informovali, tak pomerne nečakaný je údaj, že za uplynulých 24 hodín nenapadlo najviac snehu na severe alebo na strednom Slovensku, ale prekvapivo v Bratislavskom kraji. V Modre dokonca napadlo takmer 40 cm.

Tento sneh však napadol v oblasti Malých Karpát. Problémy sú aj vo vyššie položených častiach Bratislavy, kde pod ťarchou snehu spadlo niekoľko stromov, ktoré dopadli aj na elektrické vedenia.

Situácia sa začala zhoršovať vo večerných a v nočných hodinách, kedy sneh, ktorý padal začal byť ešte ťažší a postupne vystriedal sneženie dážď.

Vo večerných hodinách došlo neďaleko Vinosadov k poruche na vysokom elektrickom vedení, ktoré zoskratovalo. Bez dodávok elektrickej energie sa ocitli mestá ako Modra, Pezinok, či okolité obce. Rozsiahle problémy však pretrvávajú aj v celej oblasti Malých Karpát.

Energetici vyhlásili kalamitu

Problémy už od piatka sužujú aj stredné Slovensko, kde už v piatok vyhlásili energetici energetickú kalamitu. V piatok bolo bez dodávok elektriny takmer 20 000 odberných miest. V priebehu dňa ich počet klesol pod 10 000, ale v uplynulých hodinách začal ich počet výraznejšie rásť.

Energetici v jednej chvíli evidovali takmer 25 000 domácností bez elektrickej energie. Problémy sú aktuálne aj naďalej v niekoľkých mestách a obciach.

Stredoslovenská distribučná informuje, že bez elektriny sú obce ako: Motyčky, Donovaly, Staré Hory, Radubica, Cerová, Lackov, Malinec, Vlčovo, Ľubietová, Kraľovany, Stankovany, Ľubochňa, Nitrianske Rudno, Počarová, Brezno, Ostrý Grúň, Kľak, Kremnica, Nová Baňa, Staré Hory, Donovaly, Breznička, Látky....

Opravy komplikuje ťažko prístupný terén. Energetici robia, čo môžu, no v niektorých oblastiach je aj viac ako pol metra snehu. Vianočné sviatky tak mnohí zostanú bez elektriny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd