Na večernej oblohe sme mohli vidieť vzácnu prehliadku planét. Budeme môcť tento úkaz ešte vidieť?

Zuzana Macháčová

Na oblohe sme mohli vidieť vzácny astronomický úkaz, nazývaný ako prehliadka planét. V utorok 28. marca sa na oblohe spojili Merkúr, Venuša, Mars, Jupiter a Urán. Ak ste toto nebeské divadlo nestihli pozorovať, môžete tak urobiť nasledujúce noci. 

Astronomický kalendár na koniec marca predpovedal zaujímavú udalosť na nočnej oblohe. Išlo o tzv. prehliadku planét. Tento jav je veľmi vzácny, pretože ho je vidieť z celej zeme. 

Planéty ako Merkúr, Venuša, Mars, Jupiter a Urán sa na oblohe objavili v rovnakom čase a vytvorili jednu líniu. Tento úkaz sa začal v utorok 28. marca a na oblohe ho môžeme sledovať ešte niekoľko nocí, ak tomu bude počasie priať.

V rozhovore pre CNN Cameron Hummels, astrofyzik z Kalifornského technologického inštitútu (Caltech), vysvetlil, že spomínané planéty budú pozorovateľné aj neskôr, hoci v menej efektnom usporiadaní.

Budeme vidieť prehliadku planét?

Ako opísal Hummels, planéty sa v utorok na oblohe zoradili „ako perly na náhrdelníku“. Takáto prehliadka planét sa vyskytuje raz za niekoľko rokov.

V mnohých prípadoch Hummels tvrdil, že je možné ju obdivovať voľným okom, a to dokonca v osvetlenom meste. Avšak, aby sme jasnejšie videli tento úkaz, je lepšie sledovať tento jav tam, kde je úplná tma a naše pozorovanie neruší žiadne mestské osvetlenie.

Pozorovanie pri západe Slnka

Ak bude počasie priať a nebude veľká oblačnosť, tak budeme môcť na oblohe pozorovať 5 viditeľných planét v jednej línii pri západe Slnka.

Ak chceme úkaz spozorovať počas nasledujúcich nocí, mali by sme sa pozerať na západ. Hoci nie všetky „defilujúce planéty“ môžu byť viditeľné voľným okom. Dnes na našom území bude Slnko zapadať o 19:08 h.

Špeciálne vybavenie

Bez špeciálneho vybavenia budeme určite môcť spozorovať Venušu a Mars. Venušu, často nazývanú večernica, bude najľahšie nájsť, keďže je najjasnejším objektom na oblohe s výnimkou Mesiaca. Mars tiež svieti pomerne jasne a ten bude tiež vysoko nad obzorom.

Pokiaľ ide o ostatné planéty, Urán sa bude nachádzať v blízkosti Venuše. Je to jedna z najvzdialenejších planét slnečnej sústavy a jej jas nemusí byť dostatočný na to, aby bolo možné toto nebeské teleso vidieť voľným okom.

Jupiter a Merkúr budú veľmi blízko seba, ale tesne nad čiarou obzoru. Ich pozorovanie môže byť rušené jasnou žiarou, ktorú zanecháva zapadajúce Slnko.

Takéto planetárne útvary sa nestávajú často. V júni 2022 sme mohli na oblohe obdivovať Merkúr, Venušu, Mars, Jupiter a Saturn súčasne, ale po dlhom čase sa to stalo po prvýkrát. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd