Na východe padajú krúpy ako orechy. Ďalší búrkový systém sa ženie z Maďarska. Noc bude búrlivá

Na východe padajú krúpy ako orechy. Ďalší búrkový systém sa ženie z Maďarska. Noc bude búrlivá
Veronika Salayová

Z Maďarska sa k nám ženie búrkový systém, čo znamená, že stredné a východné Slovensko čaká búrlivá noc až do rána. 

Dnes podvečer po prechode studeného frontu sa vytvorila sa ďalšia búrková línia naprieč stredným a východnom Slovenskom a večerná aktivita tak na Slovensku znovu ožila.

Večerné búrky sú však oproti tým v priebehu dňa intenzívnejšie a viaceré z nich vykazujú supercelárne črty. Tieto supercely priniesli na východ aj lokálne krupobitie väčších rozmerov.

Najväčšie boli zaznamenané na Zemplíne v obci Lieskovec, kde dosiahli priemer 4 cm. Krúpy veľké ako orechy sa objavili napríklad aj vo Vranove nad Topľou. 

Lieskovec
Lieskovec, foto: D. Sabol/SHMÚ

 

 


Pozor na železničnom priecestí pri Košiciach

Tí, ktorí sú ešte na cestách, tak pozor! Na priecestí Valaliky smer Barca nefunguje svetelná signalizácia a autá sa na tomto mieste otáčajú. Dôvodom má byť podľa hlásení svedkov to, že blesk udrel do priecestia, čo vyhodilo elektrický prúd. 

Na tomto úseku preto buďte obzvlášť opatrní, aby nedošlo k nešťastiu. Vodič, ktorý tento úsek dostatočne dobre nepozná, môže cez priecestie preletieť. 

Búrlivá sobotná noc až do rána

Búrkam sa však dnes večer nechce skončiť, práve naopak. Stále majú dostatok síl, čo znamená, že časť Slovenska čaká poriadne búrlivá noc, a to až do skorých ranných hodín.

Z územia Maďarska sa k nám totiž ženie búrkový systém, ktorý postúpi aj na naše územie. Búrky smerujú na severovýchod a búrlivo bude počas nasledujúcich hodín v mnohých okresoch východného Slovenska a na Gemeri.  

búrkový systém z Maďarska
búrkový systém z Maďarska, iRadar

Búrky sú aktuálne veľmi intenzívne a netreba ich podceňovať. Môžu páchať materiálne škody, a tak sa radšej pred nimi schovajte do bezpečia. 

 

V priebehu noci očakávame, že v tejto časti Slovenska sa aj naďalej budú vyskytovať búrky, ojedinele aj intenzívne s možnými väčšími krúpami, prívalovým dažďom, prechodne aj so silným vetrom.

Nedeľa však už prinesie podstatne pokojnejšie počasie a od búrok si v tento víkendový deň oddýchneme. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd