Na východe výdatne prší, no čoskoro hrozia aj búrky. Búrlivo môže byť najmä na západe

Na východe výdatne prší, no čoskoro hrozia aj búrky. Búrlivo môže byť najmä na západe
Peter Minárik

Počasie na našom území je aktuálne rozdelené na dve polovice. Zatiaľ čo na východe nášho územia prší, tak na západe aktuálne panuje prevažne pokojné, slnečné počasie. To sa však už čoskoro môže zmeniť a vyskytovať sa budú prehánky, či dokonca búrky.

Už druhým dňom je na krajnom východe diametrálne odlišné počasie od zvyšku Slovenska. Vlniaci sa atmosferický front tu prináša pomerne výdatný dážď.

Za uplynulých 24 hodín spadlo na krajnom východe od 15 do 40 mm zrážok. Najviac zrážok eviduje zrážkomerná stanica Vysoká nad Uhom, kde napršalo už takmer 47 mm zrážok. Ďalšie zrážky pribudnú, nakoľko by pršať malo až do večerných hodín.

Zatiaľ čo na východe prší a je pomerne oblačno, tak na západnom Slovensku nám prevláda prevažne polooblačné a teplé počasie. V nadchádzajúcich hodinách tu však môžu schladiť prehánky a búrky.

Búrky prídu z Rakúska a z Česka

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje oblasť vysokého tlaku vzduchu, no vo vyšších vrstvách sa nachádza tlaková níž, ktorá prináša vlhkosť a labilnejšie prostredie. V tomto vzduchu začínajú vznikať prehánky a búrky.

Prvé búrky sa už vyskytujú v susednom Česku a v Rakúsku. Detekcia bleskov už zaznamenala nad týmito dvoma krajinami tisícky bleskov.

aktuálne zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
aktuálne zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Pred búrkami v Rakúsku a v Česku varujú meteorológovia výstrahami 1. stupňa. Očakáva sa, že búrky budú prinášať prívalové zrážky a ojedinele aj krúpy. Nateraz sa však výraznejšie nebezpečné sprievodné javy neočakávajú.

Búrky hrozia aj na západe

Pohyb búrok nad Rakúskom a nad Českom je od severozápadu smerom k juhovýchodu. Nowcastingové modely naznačujú, že v druhej polovici popoludnia a v priebehu večera, by nejaké búrky a prehánky mali doraziť aj na naše územie.

Búrky sa očakávajú napríklad na Považí, v oblasti Záhoria, či v okolí Bratislavy. Nemalo by sa však jednať o výraznejšie búrky.

Oveľa intenzívnejšie búrky nás čakajú počas zajtrajšieho dňa a zasiahnu výlučne východné regióny Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd