Na východe vznikajú supercely. Búrky mieria aj nad západné Slovensko

Na východe vznikajú supercely. Búrky mieria aj nad západné Slovensko
Peter Minárik

Na našom území odštartovala konvektívna činnosť. Pomerne intenzívne búrky začali vznikať v oblasti východného Slovenska, no západ tiež nezostane nasucho. Od západu sa tu blížia búrky z Rakúska.

Tak, ako sa očakávalo, začali na našom území vznikať búrky. Prvé búrky sa objavili na severe, no aktuálne sa začínajú rozrastať aj v oblasti východného Slovenska.

Búrlivo je aktuálne najmä na Orave, na Gemeru a východne od Prešova. Búrka, ktorá sa ženie okolím Prešova má supercelárnu štruktúru.

Ďalšia supercela zrejme vzniká na Gemeri. Pozor si treba dať predovšetkým na krúpy, ktorých priemer môže dosahovať až do 4 cm. Takéto krúpy padajú napríklad v Šarišskom Jastrabí.

foto: Monika Ko
foto: Monika Ko

Búrka zasiahne aj západ

Ako niektoré nowcastingové behy modelov očakávali, tak na česko-rakúskom pohraničí môžu vznikať búrky, ktoré sa dostanú aj nad naše územie.

Tak sa aj v týchto chvíľach deje a búrky postupujú z východného Rakúska nad Záhorie.

aktuálny výskyt búrok
aktuálny výskyt búrok

Treba však podotknúť, že búrková aktivita na západe bude značne eleminovaná nevhodnými podmienkami, a tak sa očakáva, že po prechode nad naše územie budú búrky slabnúť. Situáciu sledujeme ONLINE tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd