Na západ krajiny sa ženie SNEŽENIE. Hrozí nám však aj veľké NEBEZPEČENSTVO

Na západ krajiny sa ženie SNEŽENIE. Hrozí nám však aj veľké NEBEZPEČENSTVO
Peter Minárik

Vo večerných hodinách začne počasie na našom území ovplyvňovať tlaková níž, ktorá prinesie na naše územie vlnu sneženia, no nebude to však až také jednoznačné. Hrozí nám totiž aj potencionálne nebezpečenstvo.

Dnešné ráno prinieslo na západné Slovensko slabé sneženie, no ako sme aj očakávali, tak toto sneženie nebolo výrazné a prinieslo na naše územie maximálne snehový poprašok. Sneženie priniesol teplý front, ktorý má však dopad na aktuálne počasie na našom území.

Za týmto teplým frontom sa k nám totiž dostal teplejší vzduch, ktorý už pociťujeme na aktuálnych teplotách na Slovensku. Tie sa pohybujú väčšinou okolo nuly, na západe aj slabo nad nulou.

V oblastiach so snehovou pokrývkou tak dochádza k odmäku, no teplý vzduch sa nachádza aj vo vyšších vrstvách a tu sa bude udržiavať najdlhšie, zatiaľ čo nižšie vrstvy sa budú vo večerných hodinách ochladzovať a teploty opäť klesnú pod nulu. To s blížiacimi sa zrážkami predstavuje potencionálne veľké nebezpečenstvo.

Vo večerných hodinách sa totiž nad naše územie začnú nasúvať zrážky, ktoré prinesú vlnu sneženia, no v Podunajskej nížine nie je po novom vylúčený ani dážď, ktorý môže priniesť veľké problémy.

Jadranka sa dovalí večer

Z Jadranu sa cez Balkán smerom nad Maďarsko presúva ďalšia tlaková níž, tzv. Jadranka. S ňou súvisiace zrážkové pole už začína ovplyvňovať počasie v Maďarsku.

Tu sa od juhu rozširuje lejak. Ten siaha aktuálne až po Balaton, no v priebehu podvečera sa začnú zrážky dostávať nad západné Slovensko, kde sa už meteorológovia začínajú pripravovať na veľké problémy. Maďarskí meteorológovia totiž vydali až výstrahu 2. stupňa, ktorá platí pre oblasti, nachádzajúce sa severne od Balatonu. Výstraha 2. stupňa sa týka poľadovice.

Od juhu sa totiž budú rozširovať zrážky, ktoré v oblasti Vesprémskej župy môžu byť mrznúce.