Na západ krajiny sa ženie SNEŽENIE. Hrozí nám však aj veľké NEBEZPEČENSTVO

Na západ krajiny sa ženie SNEŽENIE. Hrozí nám však aj veľké NEBEZPEČENSTVO
Peter Minárik

Vo večerných hodinách začne počasie na našom území ovplyvňovať tlaková níž, ktorá prinesie na naše územie vlnu sneženia, no nebude to však až také jednoznačné. Hrozí nám totiž aj potencionálne nebezpečenstvo.

Dnešné ráno prinieslo na západné Slovensko slabé sneženie, no ako sme aj očakávali, tak toto sneženie nebolo výrazné a prinieslo na naše územie maximálne snehový poprašok. Sneženie priniesol teplý front, ktorý má však dopad na aktuálne počasie na našom území.

Za týmto teplým frontom sa k nám totiž dostal teplejší vzduch, ktorý už pociťujeme na aktuálnych teplotách na Slovensku. Tie sa pohybujú väčšinou okolo nuly, na západe aj slabo nad nulou.

V oblastiach so snehovou pokrývkou tak dochádza k odmäku, no teplý vzduch sa nachádza aj vo vyšších vrstvách a tu sa bude udržiavať najdlhšie, zatiaľ čo nižšie vrstvy sa budú vo večerných hodinách ochladzovať a teploty opäť klesnú pod nulu. To s blížiacimi sa zrážkami predstavuje potencionálne veľké nebezpečenstvo.

Vo večerných hodinách sa totiž nad naše územie začnú nasúvať zrážky, ktoré prinesú vlnu sneženia, no v Podunajskej nížine nie je po novom vylúčený ani dážď, ktorý môže priniesť veľké problémy.

Jadranka sa dovalí večer

Z Jadranu sa cez Balkán smerom nad Maďarsko presúva ďalšia tlaková níž, tzv. Jadranka. S ňou súvisiace zrážkové pole už začína ovplyvňovať počasie v Maďarsku.

Tu sa od juhu rozširuje lejak. Ten siaha aktuálne až po Balaton, no v priebehu podvečera sa začnú zrážky dostávať nad západné Slovensko, kde sa už meteorológovia začínajú pripravovať na veľké problémy. Maďarskí meteorológovia totiž vydali až výstrahu 2. stupňa, ktorá platí pre oblasti, nachádzajúce sa severne od Balatonu. Výstraha 2. stupňa sa týka poľadovice.

Od juhu sa totiž budú rozširovať zrážky, ktoré v oblasti Vesprémskej župy môžu byť mrznúce.

Nebezpečenstvo však hrozí aj u nás, i keď v oveľa menšej miere. Väčšina numerických modelov kalkuluje aktuálne s tým, že na našom území pôjde výlučne o sneženie. Zrážky by sa na kvapalné mohli meniť na juhu Slovenska až v priebehu ranných hodín, kedy už teploty budú stúpať nad nulu.

Zrážky by na naše územie mali doraziť vo večerných hodinách a prinesú na západ slušnú snehovú nádielku.

Na západe krajiny napadne veľa snehu

Mikuláš prinesie počas nadchádzajúcich hodín na západné Slovensko výrazné sneženie.

To by mohlo na naše územie priniesť až okolo 10 cm nového snehu. Najviac snehu by malo pripadnúť na juhu západného Slovenska, kde modely očakávajú až okolo 10 cm snehu.

do zajtrajšieho poludnia napadne na západe veľa snehu
do zajtrajšieho poludnia napadne na západe veľa snehu

Sneženia sa dočká aj Bratislava. Pri pohľade na detailnejší model ICON-D2 vy v hlavnom meste malo napadnúť okolo 5-7 cm.

detailnejší pohľad na Bratislavu
detailnejší pohľad na Bratislavu

Platiť by malo to, že čím južnejšie sa na západnom Slovensku budete nachádzať, tak tým by malo byť sneženie výraznejšie. Ráno tak prinesie Mikuláš na naše územie čerstvú snehovú nádielku.

Tá by sa zajtra počas dňa mala rozšíriť aj nad ďalšie časti Slovenska, ale sneženie už bude ustávať a nebude také výrazné ako na západnom Slovensku. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd