Na západe prší a vzduch je tu už vyčistený od saharského prachu. Koncentrácie prachu prudko klesajú

Na západe prší a vzduch je tu už vyčistený od saharského prachu. Koncentrácie prachu prudko klesajú
Peter Minárik

Cez naše územie postupuje studený front, ktorý na krajný západ prináša dážď. Ten pôsobí veľmi blahodárne. Stihol totiž už vyčistiť vzduch od saharského prachu.

Cez Slovensko postupuje studený front, ktorý práve v týchto chvíľach prináša na krajný západ zrážky. Prší najmä v okolí Bratislavy, či Záhoria. Na Záhorí dokonca udrelo už viac ako 150 bleskov.

Studený front práve v týchto chvíľach postupuje cez naše územie a to pomerne pomaly. Zrážky sa tak rozširujú len pomaly smerom na východ.

aktuálne zrážky
aktuálne zrážky

Najviac zrážok aktuálne spadlo na Záhorí, kde zrážkomerné stanice evidujú síce len zopár milimetrov zrážok, no to už stačilo na to, aby zrážky poriadne vyčistili vzduch od saharského prachu, ktorý k nám v uplynulých dňoch prúdil.

 

Vzduch sa čistí

Doslova blahodárne účinky vidieť aj na mape aktuálnych koncentrácii prachových častíc v ovzduší. Zatiaľ čo na takmer celom území sú povolené koncentrácie prachu prekračované dvoj až trojnásobne, na Považí dokonca štvornásobne, tak na krajnom západe klesá koncentrácia prachových častíc k nule.

V Trenčíne bol hodinový priemer k 21:00 na úrovni 191µg/m3 a v Púchove 212µg/m3 , no v neďalekej Senici už len 19µg/m3 a v Rohožníku 13µg/m3, čo je výrazne pod limitnými hodnotami.

koncentrácie prachových častíc PM10 v Rohožníku
koncentrácie prachových častíc PM10 v Rohožníku, zdroj: SHMÚ

Koncentrácie prachových častíc od západu postupne klesajú. Dážď, ktorý totiž prichádza na seba viaže prach, ktorý teraz prírode pomôže. Ten teraz blahodárne zapôsobí na prírodu. Prachové častice totiž obsahuje dôležité minerálne prvky, ktoré sa s dažďom dostanú do pôdy ako hnojivo. Pohyb zrážok sledujte na zrážkovom radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd