Na západe Slovenska spozorovali vzácny druh vtáka. Ešte nedávno bol považovaný za lokálne vyhynutý

Na západe Slovenska spozorovali vzácny druh vtáka. Ešte nedávno bol považovaný za lokálne vyhynutý
Dominik Cenkner

Slovensko je známe výskytom vzácnych druhov vtákov. O jednom z nich si odborníci mysleli, že je lokálne vyhynutý. Ako sa však ukázalo, nie je tomu tak.

Ako informoval Denník N, neďaleko Šoporne spozorovali vzácnu krakľu belasú, ktorá zo Slovenska takmer úplne vymizla. V nedávnej minulosti sa považovala za lokálne vyhynutú.

„Krakľa sedela v blízkosti biopásu, vieme teda jednoznačne deklarovať veľký prínos biopásov pre biodiverzitu v poľnohospodárskej krajine, keďže sa vďaka ich zavádzaniu začínajú objavovať aj takéto vzácne druhy,“ informovalo ochranárske združenie BROZ.

Krakle, ale aj ďalšie ohrozené druhy ako sokol červenonohý či výrik obyčajný potrebujú na hniezdenie staré stromy, v ktorých sa tvoria dutiny.

 

Význam vtáctva pre poľnohospodársku krajinu

Pre poľnohospodárov sú tieto druhy vtákov užitočné, pretože sa živia hlodavcami, ktoré sú považované za škodcov poľnohospodárskych polí.

BROZ preto rozbieha projekt, v rámci ktorého chce v poľnohospodárskej krajine inštalovať 200 búdok pre tieto druhy vtákov, ale aj začať pastvu v spolupráci s miestnymi farmármi či obnoviť mokrade.

„Okrem samotnej inštalácie búdok sa na týchto lokalitách chystáme v spolupráci s miestnymi farmármi znovu začať pastvu, premeniť poľnohospodársku krajinu na lúčnu na dostatočne veľkých plochách či obnoviť mokrade alebo orezávať hlavové vŕby. V kombinácii s vytvorením domova v podobe búdok to reálne pomôže tieto druhy do krajiny vrátiť,“ informuje ochranárske združenie BROZ na svojich stránkach.

 

Ak chcete tento projekt podporiť, môžete tak spraviť kliknutím na tento odkaz. Ak sa rozhodnete darovať sumu 50€ zabezpečíte výrobu a osadenie jednej vtáčej búdky v poľnohospodárskej krajine a ako odmenu dostanete tlačenú grafiku od ilustrátora Mateja Ilčíka.

Čím je výnimočná Krakľa belasá?

Na stránke združenia BROZ sa o tomto vzácnom operencovi dozvedáme viac. Dosahuje veľkosti kavky. Tej sa v minulosti ľudovo hovorilo aj modrá vrana. Patrí do čeľade krakľovitých (Coraciidae), ktorej je jediným zástupcom na európskom kontinente. Obýva otvorenú krajinu v suchých teplých oblastiach, v nižších polohách so skupinami stromov a extenzívnym hospodárením. Živí sa hmyzom, hrabošmi, myšami, jaštericami, hadmi a žabami.

Hniezdi v dutinách starých, bútľavých vŕb a topoľov a keďže starých bútľavých stromov v našej prírode ubúda, ubúda i tento klenot európskeho vtáctva. Kým pred vyše polstoročím žilo na Slovensku okolo päťtisíc párov, na sklonku milénia sa dostala až na pokraj vyhynutia. Vďaka aktívnej práci ornitológov sa ju podarilo vrátiť späť do našej prírody a v roku 2020 zahniezdila na juhovýchodnom Slovensku. V súčasnosti patrí krakľa medzi naše najvzácnejšie vtáky, jej hniezdna populácia sa obmedzuje na niekoľko párov a väčšina z nich hniezdi v búdkach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd