Na západe Slovenska udrel BLESK do stromu. Ten sa okamžite roztrieštil na kusy

Na západe Slovenska udrel BLESK do stromu. Ten sa okamžite roztrieštil na kusy
Veronika Salayová

Silu bleskov pri búrkach netreba podceňovať. Aj tento prípad zo západného Slovenska ukazuje, akú obrovskú silu môže mať úder blesku. Mohutný strom sa po sekunde roztrieštil na kusy.

Na Slovensku panovalo včera veľmi nebezpečné počasie v podobe intenzívnych búrok, ktoré sa prehnali západným Slovenskom.

Najhoršie obišiel Nitriansky kraj, kde ostali mnohé obce a mestá pod vodou. Búrky napáchli aj nemálo materiálnych škôd, našťastie, k zraneniam pri nich nedošlo.

Jedna z búrok severne od Trnavy v obci Dechtice taktiež nemala núdzu o škody spôsobené silnými búrkami. V tejto obci totiž jeden z bleskovým výbojov udrel do mohutného stromu.

 

Tento moment sa síce nepodarilo natočil, ale podľa našej čitateľky do stromu udrel blesk a strom sa po sekunde takto roztrieštil na kusy. 

orech po búrke
orech po búrke, foto: Jana Matulová

Išlo o mohutný orech, ktorý blesk rozsekal na tri kusy. Aj toto je dôkaz toho, že silu bleskov netreba podceňovať. Priemerná sila bleskov sa pohybuje okolo 30 000 ampérov, no niektoré z bleskov sú oveľa silnejšie, a môžu dosiahnuť 6- až 10-násobne väčšiu silu.

Ako sa delia blesky podľa ich sily? 

Blesky, ktoré sa dotýkajú zeme, delíme na CG+ a CG-. Tu je ich bližší opis, čo sa týka ich sily: 

 
  • CG- blesk: Tento typ blesku je najbežnejší a vyskytuje sa pri búrkach najčastejšie. CG- blesky tvoria až 95 % všetkých CG bleskov. Blesk, zjednodušene, vzniká, keď je z oblaku vyslaný neviditeľný záporný impulz zo spodnej časti oblaku. V tom istom čase je zo zeme vyslaný kladný impulz, a v momente, kedy sa stretnú, prebieha výboj, ktorý na oblohe pozorujeme ako blesk. V priemere je blesk dlhý 2 až 3 km, niekedy však môže dosiahnuť dĺžku až 20 km a viac.
  • CG+ blesk: Oveľa vzácnejší, zato však oveľa nebezpečnejší. Pri CG- blesku sa neutralizuje negatívny elektrický náboj mraku, zatiaľ čo CG+ blesk sa tvorí pri vybití pozitívneho náboja mraku. Tieto blesky sú veľmi nebezpečné najmä kvôli svojej sile, pretože môžu byť až 10-krát silnejšie a môžu trvať až 10-krát dlhšie ako CG- blesky.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd