Na Zem dopadol meteorit. Ponúkajú vysokú odmenu za jeho nájdenie

Veronika Sádovská

Múzeum v Maine ponúka 25 000 dolárov každému, kto nájde pozostatky meteoroitu, ktorý minulý týždeň spadol na zem. Lákavé, no nie?

Neďaleko hraníc medzi Spojenými štátmi a Kanadou pristála vesmírna skala. Teraz ponúkajú odmenu každému, kto nájde jej úlomky.

Americký radar zachytil ohnivú guľu, ktorá 8. apríla preletela oblohu nad Spojenými štátmi a Kanadou.

Laboratórium Astromaterials Research and Exploration Science (ARES) agentúry NASA vďaka nej vypočítalo potenciálnu polohu úlomkov meteoroitov.

Výpočty ukazujú, že ide o okolie mesta Calais v štáte Maine. Preto múzeum v tomto štáte ponúka vysokú odmenu tomu, kto nájde úlomky vesmírnej skaly.

Odmena je vysoká

Riaditeľ sekcie hornín a meteoritov v múzeu v Maine Darryl Pitt povedal, že by rád študoval všetky úlomky hornín, pretože môžu obsahovať cenné informácie o slnečnej sústave.

Cena 25 000 USD sa udeľuje osobe, ktorá nájde prvý fragment meteoritu s hmotnosťou jeden kilogram alebo viac. Múzeum zaplatí aj za každý exemplár bez ohľadu na jeho veľkosť.

„Maineské lesy nie sú najjednoduchším miestom na nájdenie meteoritov," povedal Darryl Pitt. „Je to riedko osídlená oblasť, ale nie taká riedka, ako oceán, kde padá väčšina meteoritov," dodal.

Ako Pitt poznamenal, na celom svete sa každý rok nájde v priemere 8 až 10 meteoritov zo stoviek, ktoré dopadnú na Zem.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd