Na Zemplíne sa objavil výrazný prachový vír. Takto si „zatancoval“ na poli

Na Zemplíne sa objavil výrazný prachový vír. Takto si „zatancoval“ na poli
Veronika Salayová

Na zemplínskom poli sa v nedeľu objavil pomerne výrazný prachový vír, ktorý predviedol svoj tanec zo strany na stranu, čo sa podarilo zachytiť aj na video. 

Neďaleko od slovenských hraníc pozorovali na Zemplíne v Maďarsku výrazný prachový vír. Ten sa objavil južne od Košického regiónu za hranicami v maďarskej Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe.

Prachové víry, alebo často nazývané aj prachoví diabli alebo dust devil, sa v našich končinách najčastejšie vyskytujú v jarnom a letnom období počas obdobia sucha. 

Severovýchodná časť krajiny bola v uplynulých dňoch úplne ušetrená od výdatných dažďov, čo viedlo k tomu, že pôda je aktuálne na mnohých miestach veľmi suchá.

Takéto suché a zároveň slnečné poveternostné podmienky sú najpriaznivejšie pre tvorbu prachových vírov. Ide o jav, ktorý sa môže počas sucha vyskytnúť prakticky kdekoľvek.

 

Ako vzniká prachový vír?

Je to vlastne vzdušný vír, ktorý vzniká nad prehriatou časťou zemského povrchu. Sila vztlaku vetra pri takomto jave dosahuje 50 až 100 km/h. 

Tvorba prachového víru je zapríčinená silným zohrievaním pôdy, pričom prehriaty vzduch stúpa smerom nahor, zatiaľ čo okolité masy vzduchu sú pomerne chladné. Tento kontrast vzduchových hmôt spôsobuje vírenie.

Pokiaľ prachový diabol dorazí nad chladnejšiu časť zemskej pôdy, napríklad nad trávnik, tak má tendenciu rýchlo zanikať. Prachový vír je typický predovšetkým pre púštne oblasti našej planéty.

Jeho tvar síce nápadne pripomína tornádo, ale jeho rozmery sú oveľa menšie. Pre tento jav je charakteristické hlavne to, že ho nespôsobuje žiadna búrka, ako to býva v prípade tornáda, a teda nie je ani pripojený k žiadnej základni oblakov.

 

Ide v podstate o neškodný jav. Ojedinele sa však môžu vyskytnúť aj silnejšie víry, ktoré majú silu podobnú malému tornádu, to však nebol tento prípad.

V nedeľu popoludní sa takýto vír vytvoril pri obci Pere v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe na severe Maďarska. Pozrite si VIDEO. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd