Nad Aljaškou sa vytvoril zaujímavý úkaz. Odkiaľ sa vzal na oblohe?

Zuzana Macháčová

V noci z piatka na sobotu sa na oblohe nad Aljaškou objavila špirála. Úkaz sa prekrýval s polárnou žiarou a vytváral zaujímavé divadlo. 

V noci z piatka na sobotu boli na Aljaške ideálne podmienky na pozorovanie polárnej žiary. Na počudovanie pozorovateľov sa na pozadí zelených svetelných pásov na niekoľko minút objavila jasne modrá, číra špirála s tvarom podobným galaxii.

Mimozemšťania nad Aljaškou

Ako rozpráva Todd Salat, ktorý sa zaoberá fotografovaním polárnych žiar nad Aljaškou, úkaz ho veľmi prekvapil. Na rozdiel od väčšiny aurorálnych javov sa zdalo, že objekt sa pohybuje smerom k nemu.

Bolo to prvýkrát v jeho kariére, čo sa mu podarilo zaznamenať a zachytiť tento typ objektu na oblohe. Na sociálnych sieťach napísal: „Najprv som bol šokovaný, ale zároveň aj nadšený týmto záhadným pohľadom." 

Iný užívatelia na sociálnych sieťach žartovali, že špirála ohlasuje príchod návštevníkov z cudzej planéty. Elizabeth Withnallová, ktorá tiež pozorovala polárnu žiaru nad Aljaškou povedala: „Dúfala som, že pristane vesmírna loď a vyjdú mimozemšťania." 

Odkiaľ sa úkaz na oblohe vzal?

Tento jav sa však vyskytol aj prozaickejším spôsobom. Ako vysvetlil Don Hampton z Aljašskej univerzity vo Fairbanks, išlo jednoducho o vyliatie paliva z rakety SpaceX, ktorá v piatok večer odštartovala z Kalifornie.

Keď rakety vykonávajú tento manéver vo veľkej výške, palivo zamrzne a vytvorí oblak, ktorý niekedy nadobúda tvar špirály. Hampton vysvetlil, že ak je oblak osvetlený slnečným svetlom, bude pre pozorovateľa v tme jasne viditeľný. 

Hoci ide o pomerne zriedkavý jav, nie je to prvý prípad, kedy ho tento rok spozorovali. V januári sa objavil takýto úkaz nad Havajskými ostrovmi. Točiacu špirálu na oblohe zachytila aj kamera na vrchole sopky Mauna Kea.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd