Nad Bratislavou sa objavili vzácne oblaky typu Asperitas. Ich vznik je stále tak trochu záhadou

Nad Bratislavou sa objavili vzácne oblaky typu Asperitas. Ich vznik je stále tak trochu záhadou
Veronika Salayová

Nad naším hlavným mestom dnes tesne popoludní pozorovali veľmi vzácnu oblačnosť, ktorá sa objavuje len zriedka. Navyše tvar tejto oblačnosti je vskutku výnimočný, pretože pripomína vlniace sa more.

Tieto vzácne, a tak trochu aj záhadné oblaky sa dnes objavili nad Bratislavou. Ich neobvyklý tvar je len ťažko prehliadnuť a Asperitas tak dnes medzi 12.00 a 13.00 hod. mnohých Bratislavčanov doslova fascinoval. 

Oblaky typu Asperitas sú veľmi vzácne a možno povedať, že dokonca jedny z najvzácnejších typov oblačnosti na svete. Ich vznik je tak trochu stále záhadou, pretože doteraz nie je ich vznik odborníkmi jednoznačne vysvetlený.

 

Navyše tento typ oblakov je aj pomerne nový a oficiálne bol zaradený do Medzinárodného atlasu oblakov WMO len pre pár rokmi, konkrétne na 17. kongrese WMO v roku 2015, kedy sa Asperitas stal prvým novým typom oblakov za viac ako 50 rokov. 

Asperitas pripomína vlniace sa more

Asperitas je výrazná, ale pomerne zriedkavá oblačnosť, ktorá má vzhľad vlniacich sa vĺn. Tieto vlnovité štruktúry sa tvoria na spodnej strane oblaku, takže pri pohľade zospodu vyzerá ako vlniaca sa morská hladina.  

Odborníci na oblačnosť vedia, že táto oblačnosť zrážky neprináša. Rôzna vertikálna šírka oblačnosti ovplyvňuje slnečné lúče, čo sa môže prejaviť sfarbením oblakov do rôznych odtieňov sivej, niekedy až tmavošedej. 

Spôsob, akým sa oblaky Asperitas tvoria, je do istej miery záhadou, napriek tomu existuje medzi odborníkmi veľa diskusií o tom, ako vznikajú oblaky podobné vlnám. 

Predpokladá sa, že ich výskyt súvisí s následkami konvektívnych búrok, hoci na druhej strany boli Asperitas pozorované aj v relatívne pokojnom prostredí.

 

Je však jasné, že atmosférické podmienky musia byť nestabilné, aby vytvorili zvlnenú základňu oblakov, ako je to pri tomto type oblačnosti. WMO intenzívne pracuje na ďalšom výskume ohľadom Asperitas. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd