Nad Havajom sa objavil zaujímavý úkaz. Odkiaľ sa vzal na oblohe?

Zuzana Macháčová

Na oblohe nad havajským ostrovom Mauna Kea sa objavil prekvapujúci úkaz. Mal tvar špirály pripomínajúcej galaxiu, ktorá sa každým okamihom zväčšovala a potom zmizla. Tento jav sa podarilo zachytiť vďaka ďalekohľadom miestnych astronomických observatórií. Ako vznikol?

Krátkodobý, ale veľkolepý úkaz zachytila kamera hviezdneho teleskopu Subaru-Asahi z observatória Mauna Kea (MKO). Observatórium pracuje na vrchole dávno vyhasnutej sopky na havajskom ostrove Havaj. 

Úkaz, ktorý sa objavil na oblohe, mal podobu špirály, ktorá sa každým okamihom zväčšovala. Lietajúca špirála pripomínala galaxiu, ktorá sa rútila oblohou.

Vedci sa spočiatku čudovali, odkiaľ sa táto špirála vzala. Po čase tím výskumníkov z japonského Národného astronomického observatória rozhodol, že jav zrejme súvisí s vypustením nového satelitu spoločnosťou SpaceX.

Odkiaľ sa úkaz na oblohe vzal?

V deň, keď kamera zachytila úkaz na oblohe, z Mysu Canaveral odletela raketa Falcon 9. Jej cieľom bolo vyniesť na strednú obežnú dráhu Zeme nový satelit GPS pre americké vesmírne sily.

Podľa vedcov je špirála pozostatkom zamrznutého raketového paliva, ktoré bolo vypustené počas štartu rakety. Výskumníci uviedli, že tento typ javu nepozorovali po prvýkrát.

Dokonca sa mu ľudovo hovorí „špirály SpaceX“. Najčastejšie ich je vidieť nad Tichým oceánom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd