Nad Krkonošami sa objavila nádherná polárna žiara. Pozrite si ju

Veronika Salayová

V Poľsku počas noci pozorovali nádherný prírodný úkaz − polárnu žiaru. Tá sa trblietala nad pohorím Krkonoše a podarilo sa ju zachytiť na nádherných snímkach. 

Nad poľskými Krkonošami sa počas uplynulej noci objavila polárna žiara, informuje TVN 24. Tú sa podarilo zachytiť pri pohľade na Čierny hrebeň (vľavo Snežka) z hrebeňa Lasocki.

Polárna žiara je svetelný fenomén vyskytujúci sa najmä v okolí severného a južného pólu. Ak však dochádza ku geomagnetickej búrke, tak je ju možné vidieť aj v nižších zemepisných šírkach. 

Tento nádherný jav vznikol tak, že na Zem sa dostal vysokoenergetický plazmový oblak, vyvrhnutý do medziplanetárneho priestoru, teda výron koronálnej hmoty (CME).

Na Slnku došlo počas utorka k slnečnej erupcii, ktorá vyvrhla prúd CME smerom k našej planéte. Výron koronálnej hmoty zasiahol magnetické pole Zeme, v dôsledku čoho vznikli polárne žiary.

Polárne žiary vznikajú, keď energizované častice plynu vyžarované Slnkom dopadnú obrovskou rýchlosťou (až 72 miliónov km/h) do hornej atmosféry Zeme, ale magnetické pole našej planéty nás chráni pred útokom.

Magnetické pole Zeme presmeruje častice smerom k severnému a južnému pólu a častice interagujú s plynmi v našej atmosfére.

Čaká nás geomagnetická búrka

Prognostici z NOAA predpovedali, že dnes alebo v piatok Zem zasiahne geomagnetická búrka triedy G1, ktoré môžu priniesť aj menšie výpadku satelitného signálu či slabé kolísanie elektrickej siete. 

Slnečný vietor v týchto dňoch fúka veľkou intenzitou a vesmírni meteorológovia si myslia, že by mohli byť pozorovateľné intenzívnejšie polárne žiary.

Tie sa rozšíria počas nasledujúcich dvoch nocí do mierne nižších zemepisných šírok, takže je pravdepodobné, že polárne žiary bude možné sledovať aj túto noc. Takto vyzerala tá včerajšia nad Krkonošami. 

Foto: Daniel Koszela/TVN 24
Foto: Daniel Koszela/TVN 24
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd