Nad Slovensko sa dnes dostane piesok zo Sahary. Pozorovateľný bude pri západe Slnka

Peter Minárik

Dnešný západ Slnka a zajtrajší východ Slnka bude v niečom iný, ako býva bežne. Nad naše územie totiž mieri ďalšia vlna saharského prachu a práve tá ovplyvní aj oblohu nad našim územím.

Počasie na Slovensku začala ovplyvňovať rozsiahla tlaková výš, ktorá prináša do našej oblasti stabilné a zároveň aj teplejšie počasie.

Do našej oblasti totiž prúdi teplejší vzduch od juhozápadu, no zároveň sa vo vysokých výškach dostáva okrem teplého vzduchu aj prach zo susedného kontinentu.

Nad Afrikou totiž došlo k ďalšej piesočnej búrke, v dôsledku ktorej sa do atmosféry dostali tony piesku. Tie už v týchto chvíľach prúdia aj nad Slovensko.

Najvyššia koncentrácia prachu v atmosfére bude dnes nad Talianskom, nad Balkánom a práve aj nad našim územím. Prítomnosť prachu v atmosfére zaznamenáte počas dnešného západu Slnka a zajtrajšieho východu.

Západ a východ Slnka bude oveľa viac červenší až hnedší ako v uplynulých dňoch. Zajtra sa očakávajú aj zrážky, čo môžete spozorovať na kapotách svojich áut. Dažďové kvapky totiž môžu naviazať prachové častice a tie následne môžu dopadnúť k zemi.

Prítomnosť prachu zo Sahary môžeme nad Európou pozorovať pri vhodnom prúdení niekoľkokrát do roka. Odhaduje sa, že ročne sa do Európy transportuje zo Sahary okolo 60 tisíc ton piesku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd