Nad Slovensko sa opäť dostal saharský prach. Vedeli ste, že naše telo si s ním vie poradiť aj samo?

Nad Slovensko sa opäť dostal saharský prach. Vedeli ste, že naše telo si s ním vie poradiť aj samo?
Dominik Cenkner

Pár dní sme si od neho oddýchli, ale je späť. Saharský prach sa opäť dostal nad naše územie a počítať s ním musíme aj v nasledujúcich dňoch. V súvislosti s ním sa môžeme stretnúť so správami, ktoré sa týkajú jeho škodlivosti na ľudský organizmus. Pravdou však je, že s týmto problémom si naše telo vie poradiť aj samé

Záver marca priniesol epizódu saharského prachu nad Slovensko. Množstvo prachu v ovzduší priam prepisovalo rekordy.

Na svoje si prišli aj konšpirátori a „odborníci“ na všetko. Podľa nich išlo o dôsledok chemtrails či dôkaz toho, že medzinárodné spoločnosti u nás vypúšťajú ťažké kovy.

Pravdu nemajú ani jedni ani druhí. Ako to v skutočnosti je sme informovali v tomto obsiahlom článku.

 

Saharský prach opäť nad Slovenskom

Už v priebehu pondelka sa nad naše územie saharský prach opäť vrátil. Vďačiť za to môžeme veľmi teplému, pôvodom tropickému vzduchu, ktorý sa k nám dostáva od juhozápadu.

V nasledujúcich dňoch bude množstvo prachu nad Slovenskom rásť. Najvyššiu prachovú záťaž možno očakávať v utorok popoludní a k večeru, a to najmä na západe a strede územia.

Celkovo s prachom v ovzduší treba počítať až do noci z piatka na sobotu 13. apríla. Následne sa z nášho územia nakrátko vytratí, aby sa s príchodom tretieho aprílového týždňa znovu vrátil.

Vplyv prachu na ľudské telo

Vplyv na zdravie pri saharskom prachu nie je tak závažný ako pri jemnom polietavom prachu (najmä častíc s veľkosťou do 2,5 mikrometra), ktorý preniká hlbšie do pľúc a krvného obehu, a ktorý sa do vzduchu dostáva hlavne následkom spaľovacích procesov – vrátane priemyselnej činnosti. Informuje web CT24.

Koncentrácie prachu zo Sahary nebývajú také vysoké, aby sa s nimi zdravý organizmus nedokázal bez väčších problémov vysporiadať sám. Má na to mechanizmus, ktorému sa hovorí riasinkový epitel.

V dýchacom tkanive je totiž obrovské množstvo takzvaných riasinkových buniek. Tie sú vybavené cieliami, akýmisi vláknami, ktoré pomáhajú v priedušnici filtrovať nečistoty, ako je práve saharský prach. Pre organizmus všeobecne znamenajú vážnejší problém väčšie nečistoty, takže práve proti nim fungujú riasinky najlepšie.

Práve vďaka tomu nie sú v skutočnosti takým problémom väčšie znečisťujúce častice PM10, ktoré sú typické napríklad práve pre saharský prach – pokiaľ ich nie je príliš. Celý princíp je vlastne celkom podobný tomu, ako vlákna v respirátore zachytávajú baktérie a vírusy: aj tam sa väčšie čiastočky zachytia a tie menšie prejdú. Na rozdiel od respirátora je ale riasinkový systém vybavený vynikajúcim samočistiacim mechanizmom, ktorý pomocou hlienu dokáže zachytené čiastočky z tela odstrániť.

Vdýchnutie prachu teda pre ľudí neznamená väčšinou vážnejšie zdravotné komplikácie. Najčastejšie sa prejavujú pálením alebo miernou bolesťou v krku, ľudia sa tiež môžu zadýchávať a kašľať. Iné to ale je u ľudí, ktorí trpia nejakými zdravotnými problémami.

 

„Ohrozené sú skupiny obyvateľov, ktorí majú nejaké dlhotrvajúce pľúcne ochorenie alebo kardiovaskulárne ochorenia, a tiež deti, ktorých imunitný systém musí na situáciu nejako reagovať. Väčšinou dochádza k prieduškovým komplikáciám, ktoré vyžadujú ošetrenie u lekára alebo hospitalizáciu,“ popísal možné problémy ešte v roku 2016 Vítězslav Kolek z Kliniky pľúcnych chorôb a tuberkulózy Fakultnej nemocnice Olomouc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd