Nad Slovenskom máme množstvo saharského prachu. Ten bude padať aj so zrážkami

Nad Slovenskom máme množstvo saharského prachu. Ten bude padať aj so zrážkami
Veronika Salayová

Nad naším územím sa v atmosfére nachádza veľké množstvo saharského prachu, ktorý zotrvá do konca týždňa. Čiastočky prachu budú padať aj so zrážkami. 

Nad Slovenskom sa v atmosfére nachádza pomerne veľké množstvo saharského prachu, ktorý bude padať spolu s kvapkami vody. Do Európy sa totiž opäť dostáva prach pôvodom z afrického kontinentu, ktorý sa dostáva aj nad naše územie. 

Keďže naše územie v týchto dňoch čaká dážď a prehánky, tak saharský prach naviaže na kvapky vody a tie ich so sebou stiahnu na zem. Môže sa tak ľahko stať, že si po zrážkach nájdete zašpinené auto od čiastočiek tohto prachu z ďalekého afrického kontinentu. 

Zrážky s čiastočkami prachu

Saharský prach sa v atmosfére nad Slovenskom bude nachádzať aj v ďalších dňoch, a to až do konca týždňa. Podľa modelu SKIRON môžeme napríklad v piatok zaznamenať na celom našom území mokré usadzovanie na úrovni 26 mgr/m2

mokré usadzovanie saharského prachu
mokré usadzovanie saharského prachu , SKIRON

Ak nebude zrovna pršať, keďže zrážky nad naším územím budú občasné alebo len vo forme prehánok, tak sa čiastočky prachu budú nachádzať v atmosfére nad Slovenskom, čo sa taktiež prejaví. 

Zlá dohľadnosť

Koncentrácia a zaťaženie prachom síce nebude veľmi výrazné, ale bude pretrvávať viacero dní po sebe, čo sa prejaví napríklad na farbe oblohy. 

Napríklad najmä pri východe a západe slnka budeme môcť zbadať, že obloha nadobudne žltkastý nádych. Ďalším prejavom saharského prachu nad naším územím bude výrazne zhoršená dohľadnosť. 

Treba sa pripraviť na mierne znečistené autá, balkóny, okná či terasy. So saharským prachom sa následne rozlúčime až počas nedele.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd