Nad Turcom sa mohlo vyskytnúť tornádo. Zábery sú však nejednoznačné. Pozrite si VIDEO

Nad Turcom sa mohlo vyskytnúť tornádo. Zábery sú však nejednoznačné. Pozrite si VIDEO
Peter Minárik

Nad našou oblasťou sa aj naďalej vyskytujú búrky, pričom lokálne sú výrazné. Prinášajú aj nebezpečné javy ako prívalové zrážky, či tromby. Búrky však majú potenciál aj na slabšie tornáda a na jeden takýto jav je podozrenie v oblasti Turca.

Búrky, ktoré sa v týchto dňoch vyskytujú nad našou oblasťou prinášajú prívalové zrážky, ktoré páchajú škody, no objavujú sa aj početné tromby.

Tromba je jav, ktorým tornádo začína. Lievik, ktorý sa však spustí sa nedotkne zemského povrchu, čím nie je schopný páchať škody. 

Výraznejšie škody páchajú až menšie tornáda, keď dôjde ku kontaktu so zemským povrchom, prípadne so strechami budov.

Už aj z nášho územia je hlásený výskyt trómb. Tromby sú pozorovateľné už od utorka a to hneď z niekoľkých oblastí Slovenska. Maďari dokonca napočítali už viac ako 40 trómb, pričom potvrdili aj minimálne dve tornáda, ktoré však významnejšie škody nespôsobili.

V oblasti Turca však došlo k javu, ktorý nie je možné jednoznačne identifikovať, no podľa informácii, ktoré sme zhromaždili mohlo dôjsť k dotyku so zemským povrchom.

Nejednoznačné tornádo

Náš čitateľ nám poslal video z búrky, ktorá zhruba medzi 15:15 až 15:30 prechádzala Turčianskou kotlinou. Na videu vidieť jav, podobný tomu, ktorý sme už v uplynulých dňoch videli: Lievik, ktorý sa stáča, no z videa nie je zrejmé, či sa lievik dotkol zemského povrchu.

Ako vidieť na videu, tak tento jav prekrýva strom, no zároveň na pár sekúnd vidieť pohyb stromov pod lievikom, čím by sa potvrdilo spojenie so zemou. Kontakt so zemským povrchom nám potvrdil aj ďalší čitateľ, no stále nejde o jednoznačné potvrdenie výskytu tornáda.

V danej oblasti mohlo ísť o výskyt tromby. Ak máte ďalšie informácie z oblasti, kontaktujte nás na adrese [email protected]

Ak by predsalen k výskytu tornáda došlo, tak udalosť by bola podobná tej, ku ktorej došlo v utorok nad Budapešťou, či včera nad Miškovcom. Tornádo zosadlo v extraviláne a spôsobilo len škody na zemskom poraste. Na výraznejšie tornáda totiž nie sú vhodné podmienky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd