Nad Slovenskom sa nachádza saharský prach. Od rána padá spolu so zrážkami

Nad Slovenskom sa nachádza saharský prach. Od rána padá spolu so zrážkami
Veronika Salayová

Nad Slovenskom sa v atmosfére nachádza pomerne veľké množstvo saharského prachu, ktorý od skorých ranných hodín padá spolu s kvapkami vody. 

Po včerajšom upršanom dni neprišla zmena ani v nedeľu. Aj dnešok je na celom našom území zamračený alebo daždivý a spolu so zrážkami padá dokonca aj saharský prach.

Do Európy sa totiž opäť dostáva prach pôvodom z afrického kontinentu, ktorý sa dnes dostáva aj nad naše územie, avšak tentoraz prichádza z východnej strany a postupuje na západ.

Saharský prach prichádza od východu

Aktuálne sa čiastočky prachu nachádzajú nad východným a stredným Slovenskom, kde sa tieto čiastočky viažu na kvapky vody a tie ich sťahujú na zem.

K večeru sa budú čiastočky prachu nachádzať už na západe, avšak zrážky už budú ustávať, a preto mokré zaťaženie prachom už nebude na západe také výrazné ako práve na východe. 

Najviac saharského prachu teda v priebehu dnešného dňa obdrží východné Slovensko, kde si zrejme zajtra ráno nájde mnoho vodičov tenkú vrstvu žltého prachu na svojich autách.

Zaťaženie prachom v pondelok o 12.00 hod. Zdroj: SKIRON
Zaťaženie prachom v pondelok o 12.00 hod. Zdroj: SKIRON

Zotrvá s nami celý budúci týždeň

Saharský prach sa v atmosfére nad Slovenskom bude naďalej nachádzať aj v ďalších dňoch, a to až do konca budúceho týždňa.

Toto zaťaženie prachom síce nebude výrazné, ale bude pretrvávať viacero dní po sebe, a to podľa modelu SKIRON až do budúcej nedele. 

Prejaví sa to najmä sfarbením oblohy najmä pri východe a západe slnka tak, že obloha nadobudne žltkastý nádych. Ďalším prejavom saharského prachu nad naším územím bude výrazne zhoršená dohľadnosť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd