Nad západ postupuje línia lejaku a búrok. Okolím Podhájskej sa ženie ďalšia silná búrka s potenciálom spôsobovať škody

Nad západ postupuje línia lejaku a búrok. Okolím Podhájskej sa ženie ďalšia silná búrka s potenciálom spôsobovať škody
Peter Minárik

Západné Slovensko stále nemá to najhoršie za sebou. Po nebezpečnej noci sa tu počasie opäť zhoršuje. Z Maďarska tu postupuje viac ako 300-kilometrov dlhá línia búrok, ktorá prinesie silnejší vietor. Lokálne sú búrky veľmi nebezpečné.

Dnešné počasie na našom území rozdelilo Slovensko na dve polovice. Zatiaľ, čo na východe krajiny sa teploty dostávali opäť nad tropickú hranicu +30 °C, tak na západe krajiny sa teploty pohybovali len okolo +15 °C.

Na západe dnes bolo po nočných silných búrkach pomerne chladno, no ako naznačuje aj aktuálny vývoj, tak búrky nie sú len o vysokých teplotách, ale predovšetkým o teplotnom kontraste.

Cez naše územie aktuálne postupuje vlniaci sa studený front, na ktorom sa tvoria jednotlivé vlny búrok. Búrky sa už prehnali východným Slovenskom, no boli pomerne slabé.

Oveľa výraznejšie búrky máme aktuálne na západnom Slovensku a tie majú potenciál spôsobiť aj materiálne škody.

Najsilnejšia búrka pri Leviciach

V týchto chvíľach máme najsilnejšiu búrkovú bunku juhozápadne od Levíc, medzi mestom Levice a Podhájska. Jadro silnej búrkovej bunky sa nachádza aktuálne len 10 km od miesta, kde včera úradovala silná búrka, ktorá zrejme vyprodukovala tornádo.

Táto búrková bunka je rozsiahla a jej výška je 11 km. To je dosť na to, aby produkovala krúpy. Pravdepodobnosť výskytu krúp je až 60 %. Radarové zábery naznačujú intenzívne lejaky a možné sú aj silné nárazy vetra. Všetky meteostanice na okolí zatiaľ búrka zasiahla len okrajom. Maximálne nárazy boli namerané o sile 30 km/h.

zdroj: SHMÚ
zdroj: SHMÚ

Vlna búrok postupuje z Maďarska

Z Viedne, cez Budapešť až po maďarsko-chorvátske pohraničie sa tiahne línia výrazných búrok a zrážok. Nad Rakúskom prevažne prší, avšak od rakúsko-maďarských hraníc sú búrky aj bleskovo aktívne a celá aktívna búrková línia dosahuje viac ako 300 km.

Práve táto vlna zrážok a búrok práve v týchto chvíľach postupuje od juhu nad naše územie. Netreba sa však moc obávať. Dáta z meteostaníc naznačujú, že poryvy vetra dosahujú rýchlosť do 50 km/h. Len v oblasti Balatonu bol vietor silnejší a poryvy dosiahli rýchlosť 60 km/h.

Táto vlna búrok sa v týchto chvíľach bude presúvať cez západné Slovensko. Situáciu sledujeme ONLINE tu >>> Vaše fotografie a informácie od vás nám môžete zaslať na náš WhatsApp.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd