Nad západ práve mieri sneženie. Nebude však snežiť všade. Najviac snehu čakajte v Bratislave

Peter Minárik

Práve v týchto chvíľach sa nad naše územie nasúva zrážkové pole tlakovej níže, ktoré prinesie do oblasti západného Slovenska sneženie. Sneženie však nečaká všetky oblasti a podľa najnovších predpovedí obdrží najviac snehu okolie Bratislavy.

Práve teraz sa v mnohých oblastiach Chorvátska či Maďarska vyskytuje pomerne výdatné sneženie, ktoré prinieslo už niekoľko centimetrov snehu a ďalšie centimetre pripadnú v nasledujúcich hodinách.

Toto zrážkové pole sa práve v týchto chvíľach začína nasúvať nad naše územie a začína prinášať zrážky do južných okresov. O chvíľu čaká krajný západ pomerne výrazné sneženie.

Snežiť bude najmä v okolí Bratislavy

Zrážkové pole dnes ovplyvní počasie výlučne na západnom Slovensku. Na strednom a východnom Slovensku dnes bude panovať prevažne polooblačné až oblačné počasie.

Ako sme teda spomínali, tak zrážkové pole práve v týchto chvíľach prichádza nad naše územie a prinesie zrážky. Pôjde prevažne o zrážky snehové, no v okolí Nitry sa môžu vyskytovať aj zrážky kvapalné. V západnej časti Trenčianskeho kraja, v Trnavskom a v Bratislavskom kraji však bude výlučne snežiť.

Pôvodne rátali numerické modely s tým, že sneženie dorazí už v noci, no nakoniec sa zrážky mierne oneskorili, čo sa však stáva pomerne bežne v prípade tlakových níží, ktorých zrážkové pole je vždy presné predpovedať a načasovať.

Stále však platí, že najviac snehu v nadchádzajúcich hodinách napadne na Záhorí, v okolí Bratislavy, Pezinka, Senca, Dunajskej Stredy a v oblasti Malých Karpát.

Napadne okolo 5 cm snehu

Najvýraznejšie sneženie na západe sa očakáva medzi 9:00 až 12:00 h, kedy by mohlo snežiť s intenzitou 1,5 až 2 cm za hodinu. Po poludní začnú zrážky od juhozápadu pomaly ustávať.

akumulovaný úhrn snehu z priemeru modelu
akumulovaný úhrn snehu z priemeru modelu

Napadnúť by malo 1 až 4 cm snehu, no v okolí Bratislavy, v okrese Malacky či Dunajská Streda by mohlo nasnežiť najviac, okolo 5 cm.

Príchod zrážok sledujte na radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd