Najhorší rok v tomto storočí: Požiare v Európe zachvátili rekordnú plochu

Veronika Salayová

Tento rok je ohľadom lesných požiarov v Európe rekordný. V celej Európskej únii doteraz zhorelo vyše 657 000 hektárov. Zo všetkých krajín je najhoršia situácia v Španielsku, kde tento rok označujú za najhorší v tomto storočí. 

Španielsko je európskou krajinou najviac postihnutou tohtoročnými požiarmi. Od začiatku roka tam zhorelo 245-tisíc hektárov lesov a lúk. V celej Európskej únii je to vyše 657 000 hektárov, vyplýva z údajov Copernicus Earth Monitoring System.

Plocha zasiahnutá požiarmi v tomto roku v EÚ je 3-krát väčšia ako priemer za posledných 15 rokov, pričom na Španielsko pripadá 37 % z tejto rekordne veľkej plochy, informovala španielska verejnoprávna televízia RTVE, ktorá údaje priebežne aktualizuje.

Situácia v Španielsku je z hľadiska požiarov najhoršia v tomto storočí. Za necelých sedem mesiacov požiar pohltil väčšiu plochu ako za celý rok 2012, ktorý bol predtým považovaný za rekordný.

Zdroj: EFFIS Copernicus/TVN24
Zdroj: EFFIS Copernicus/TVN24

Druhou najviac postihnutou krajinou je Rumunsko (približne 24 % všetkých požiarov v EÚ), nasleduje Portugalsko (10 %) a Francúzsko, Taliansko a Grécko (po približne 8 %).

Ďalší veľký požiar

Cez víkend Španielsko zachvátil ďalší veľký požiar. Veľký lesný požiar na severovýchode Španielska sa cez noc zo soboty na nedeľu rýchlo narástol a v nedeľu sa vymkol kontrole, čo si vynútilo evakuáciu 8 dedín a 1500 ľudí v provincii Zaragoza, informovali hasiči.

Lesný požiar vytvoril 50-kilometrový pás za menej ako 24 hodín. Odhaduje sa, že spálená plocha môže byť až 8 000 hektárov. Španielske ministerstvo zatiaľ v tomto roku zaregistrovalo spolu 43 veľkých lesných požiarov. 

Ľudská nedbanlivosť

Podľa Thea Oberhubera zo španielskej organizácie Ecologistas en Accion v krajinách s veľkým počtom požiarov treba dbať na prevenciu a zavádzanie bezpečnostných opatrení.

„Zmena klímy sama o sebe nespôsobuje požiare, preto sa zameriavame na analýzu príčin,“ povedal Oberhuber pre 20minutos.es.

Odborník uviedol, že 95 % požiarov je spôsobených ľudskou nedbanlivosťou, takže sú potrebné preventívne plány dohodnuté medzi rôznymi orgánmi verejnej správy, napríklad na väčšie obmedzenie ľudskej činnosti v lesoch v závislosti od ročného obdobia.

Španielsko je stále extrémne ohrozené požiarmi prakticky na celom jeho území.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd