Najhoršie sucho za viac ako 70 rokov. V hlavnom meste bol vyhlásený výnimočný stav. V domácnostiach nie je pitná voda

Zuzana Macháčová

V hlavnom meste Uruguaja, Montevideu, vyhlásili úrady výnimočný stav. Mesto trpí najhorším suchom za posledných 70. rokov. Voda v domácnostiach nie je pitná.

Uruguaj čelí najhoršiemu suchu za posledných 74 rokov, informuje agentúra Reuters. Situácia je najťažšia v oblasti ústia riek Parana a Uruguaj nad ktorými sa nachádza hlavné mesto krajiny Montevideo.

V hlavnej nádrži tohto mesta s viac ako 1,3 milióna obyvateľov prakticky nie je voda. Voda v domácnostiach už nie je pitná, pretože je slaná, informujú miestne médiá.

Mimoriadny stav v Montevideu

Uruguajský prezident, Luis Lacalle Pou, vyhlásil v Montevideu výnimočný stav z dôvodu nedostatku vody. Toto rozhodnutie prinesie hlavnému mestu finančnú podporu, ako aj daňové úľavy na balenú vodu a výstavbu vodnej nádrže.

Priehrada Canelon Grande v Uruguaji, zdroj: Reuters
Priehrada Canelon Grande v Uruguaji, zdroj: Reuters

Výstavba vodovodného systému sa začne v utorok a potrvá maximálne 30 dní, oznámil uruguajský prezident na pondelkovej tlačovej konferencii. Dodal, že zásobovanie vodou je zabezpečené v nemocniciach, obytných domoch, centrách starostlivosti o deti a rodiny.

Vláda tiež tlmočila, že približne 21 000 obyvateľom programu poskytne dva litre vody denne zadarmo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd