Toto sú najhorúcejšie dni v roku. Extrémne vysoké teploty zasiahli Európu

Toto sú najhorúcejšie dni v roku. Extrémne vysoké teploty zasiahli Európu
Zuzana Macháčová

Európa čelí veľmi silnej vlne horúčav v závere leta. Najmä Francúzsko aj Taliansko zasiahli extrémne vysoké teploty, kde prúdi horúci vzduch zo Sahary. Horúce dni sa očakávajú naďalej.

Nad Francúzskom je veľmi horúco, najmä južná a východná časť krajiny zápasí s vlnou horúčav po tom, ako sa nad krajinou usadila tepelná kupola. Teplomery pravidelne ukazujú hodnoty nad +35 °C, miestami teplota presiahla +40 °C.

Ako keby sa ročné obdobia menili

V sobotu horúčavy zasiahli obyvateľov v juhozápadnom francúzskom meste Perigueux. Teplota tam vystúpila na +33 °C, čo prinútilo obyvateľov a turistov opustiť slnkom zaliate centrum mesta a hľadať úkryt v tieni.

Môžete mať dojem, že letá sú stále horúcejšie neskôr a neskôr. V júli nebolo príliš teplo, len teraz horúčavy zosilňujú," povedal agentúre Reuters jeden z obyvateľov mesta. Avšak teplé počasie má byť aj v septembri. Akoby sa ročné obdobia menili.

Francúzska meteorologická agentúra Meteo-France informovala, že v sobotu bolo v mestách Grenoble a Montelimar rekordne horúco. Teplomery ukazovali +38 °C, v nedeľu bolo ešte teplejšie.

Mimoriadne intenzívne teplo

Ďalší týždeň neprinesie zlepšenie. V pondelok boli porovnateľné alebo aj mierne vyššie hodnoty.  Miestami od nedele do pondelka teplota neklesla pod +26 °C až +27 °C.

Veľmi vysoké teploty sa budú držať až do polovice budúceho týždňa. Úľava od horúčav príde vo štvrtok. Vo Francúzsku je toto obdobie najhorúcejšou časťou leta, informovali meteorológovia.

Ďalšia vlna horúčav

Aj Taliansko zápasí s ďalšou vlnou horúčav. Podľa portálu iLMeteo.it do soboty dosahovala teplota v mnohých regiónoch krajiny +38 až +39 °C.

Na Starý kontinent prúdi mimoriadne horúci vzduch zo Sahary. Spôsobuje to, že teplota vzduchu je o 10 až 12 °C nad priemerom," povedal zakladateľ iLMeteo.it Antonio Sanò. Dodal, že najhorúcejšie bude na severe a v centre.

V Toskánsku, Emilii-Romagne, Lombardii, Benátsku a Piemonte tento týždeň teploty dosiahnu +37 až +39 °C.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd