VIDEO: Najmenej 11 mŕtvych a 13 zranených si vyžiadal pád lavíny

Najmenej 11 ľudí zomrelo po tom, čo lavína zasiahla členov kočovného kmeňa, keď prechádzali hornatou oblasťou na severe Pakistanu, informoval tamojší úrad pre zvládanie katastrof. 

K pádu lavíny došlo v piatok v oblasti priesmyku Shounter Pass vo výške 4 420 m n. m., ktorá spája okres Astore v regióne Gilgit-Baltistan s regiónom Džammú a Kašmír.

Obeťami boli pastieri a ich rodinní príslušníci, ktorí viedli svoje stáda z Kašmíru kontrolovaného Pakistanom na pastviny.

Národná agentúra pre zvládanie katastrof uviedla, že zo snehu sa podarilo vytiahnuť 11 tiel bez známok života.

Zranenia utrpelo spolu 13 ľudí vrátane dieťaťa. V kritickom stave ich previezli do nemocnice. Záchrannú operáciu navyše sťažili zlé poveternostné podmienky.

Čoraz častejšie prírodné katastrofy

„Tieto typy incidentov v Pakistane pribúdajú v dôsledku vplyvu klimatických zmien,“ povedal v sobotu pakistanský premiér Shehbaz Sharif.

Pakistan, ktorý v posledných rokoch čelil rekordným monzúnovým dažďom a topiacim sa ľadovcom v severných horách, patrí medzi 10 krajín, ktoré sú v dôsledku rastúcich teplôt najviac ohrozené prírodnými katastrofami.

Minulé leto došlo k rozsiahlym záplavám, ktoré si vyžiadali viac ako 1 700 obetí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd