NAJNOVŠIA predpoveď na ZIMU 2023/2024. Zima bude podľa prognostikov takáto

NAJNOVŠIA predpoveď na ZIMU 2023/2024. Zima bude podľa prognostikov takáto
Veronika Salayová

Začala jeseň a aj keď na našom území sú denné maximá ešte vysoké, vo vzduchu je už cítiť ochladenie, najmä v nočných a skorých ranných hodinách. To všetko indikuje blížiacu sa zimu, ktorá bude podľa svetových prognostikov u nás takáto...

Svetové meteorologické spoločnosti aktualizovali svoje prognózy a toto sú ich najnovšie vyhliadky. Prejdeme si predpovede dvoch uznávaných meteorologických spoločností, ktoré sa zaoberajú dlhodobými predpoveďami.

Jednu z najspoľahlivejších dlhodobých predpovedí prináša európsky ECMWF, ktorý pravidelne uverejňuje svoje prognózy. Ich minulá prognóza sa však príliš nelíši od tejto najnovšej. 

Prognóza podľa ECMWF

Podľa nich bude celá zimná sezóna 2023/2024 nadpriemerne teplá. Teploty v strednej Európe vrátane Slovenska sa budú pohybovať o 1 °C nad dlhodobým normálom.

Dlhodobá predpoveď teplôt na zimu 2023/2024. Zdroj: ECMWF
Dlhodobá predpoveď teplôt na zimu 2023/2024. Zdroj: ECMWF 

Čo sa týka sneženia, Európu čaká podľa európskych meteorológov väčšinou podpriemerné sneženie, s výnimkou častí Škandinávie a alpského regiónu.

Zrážok síce bude podľa tejto prognózy o niečo viac, no snehu bude menej v dôsledku vyšších teplôt.

Dlhodobá predpoveď zrážok na zimu 2023/2024. Zdroj: ECMWF
Dlhodobá predpoveď zrážok na zimu 2023/2024. Zdroj: ECMWF

Druhá prognóza od CanSIPS

Druhým predpovedným modelom bude CanSIPS od kanadského Met-office, ktorý taktiež prišiel s najnovšou prognózou na tohtoročnú zimu v Európe.

Pri bližšom pohľade na povrchové teploty nad Európou vidíme teplé anomálie zamerané na strednú a južnú časť kontinentu. 

Dlhodobá predpoveď teplôt na zimu 2023/2024. Zdroj: CanSIPS
Dlhodobá predpoveď teplôt na zimu 2023/2024. Zdroj: CanSIPS

V predpovedi nevidno žiadnu studenú anomáliu, ale nad časťami severnej a strednej Európy vrátane Slovenska je pod anomáliou nízkeho tlaku prítomná neutrálna zóna, čo znamená, že zima podľa tejto prognózy bude po teplotnej stránke v rámci dlhodobého normálu. 

Čo sa týka zrážok, tých by malo byť podľa prognózy CanSIPS v priemere viac, rovnako ako v celej strednej a južnej Európe. Výraznejšie zrážky sa obvykle prejavujú na snehovej pokrývke najmä v severných oblastiach Slovenska. Tie by tak mohli zažiť podobnú situáciu ako pred štyrmi rokmi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd