Najobľúbenejšie symboly Vianoc, môžu čoskoro vyhynúť

Veronika Sádovská

Najobľúbenejšie symboly Vianoc hlavne na západe, ale už aj u nás sú soby. Teraz im však hrozí vyhynutie kvôli hladu.

Hladné soby sa presúvajú oblasťami s tenkou vrstvou snehu, ktorá pre nich nie je vôbec prirodzená. Teplotné extrémy na Arktíde ich pripravujú o ich prirodzené prostredie.

Laponským sobom sa darí pri teplotách -30 °C alebo ešte nižších. Z hlbokého snehu vyhrabávajú machy a lišajníky, ktorými sa živia.

V týchto mesiacoch tam však namiesto sneženia prší. Počas noci teplota klesne pod bod mrazu, voda zamrzne a z mäkkej prikrývky sa stávajú ľadové bodliaky. Potrava sa tak pre ne stáva nedostupnou.

Soby sa na takéto podmienky zatiaľ nedokážu adaptovať a tak tieto obľúbené symboly Vianoc môžu čoskoro vyhynúť.

Ich počet sa za posledné dve desaťročia znížil o viac ako polovicu. Mnoho sobov hladovalo a ich mláďatá zahynuli v parných letách, keďže sa v regióne otepľuje štyrikrát viac, ako je svetový priemer.

Anna Kristiina Ollila, pastierka v najsevernejšej časti Fínska hovorí, že soby sú vyhladované. Počas sa v tejto oblasti stalo nepredvídateľným.

Zima tam začína oveľa neskôr a teplejšie obdobie jari a leta sa oveľa viac predlžuje.

Tento rok tam mala prvý sneh v októbri, teraz však už po ňom niet ani stopy. Minulý rok nasnežilo prvýkrát až pred Vianocami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd