Najprv búrky, potom sa čaká ochladenie. Do Rakúska príde tzv. ovčia zima

Veronika Salayová

Po dnešných silných búrkach dorazí do Rakúska tzv. ovčia zima. Výrazne sa ochladí a do Álp dorazí aj sneženie. Čo je to tá ovčia zima? 

Dnes čakajú najnebezpečnejšie búrky v rámci Európy práve našich susedov, odkiaľ sa budú búrky rozširovať aj naším smerom. V novom týždni sa po búrkach výrazne ochladí a tzv. ovčia zima prinesie do Álp opäť čerstvý sneh.

Rakúsko od piatku sužuje extrémne počasie. Štajerské mestečko Sankt Martin im Sulmtal už v piatok zasiahli 5-centimetrové  krúpy a v sobotu pokračovala krutá poveternostná situácia s prudkými búrkami.

Bolo zaznamenaných takmer 100 000 bleskov, čím sa 8. jún stal dňom s najväčším počtom bleskov v tomto roku na území Rakúska. Tretina bleskových výbojov sa vyskytla v Štajersku a Burgenlande − a napokon tieto dve spolkové krajiny hlásili aj najväčšie škody po búrkach.

 

Najprv nebezpečné búrky, potom ochladenie

Dnes sa Rakúsko opäť pripravuje na mimoriadne búrlivý deň. Rakúski meteorológovia vydali pre dnešný večer výstrahu 4. stupňa. Dnes toho nebude málo a poveternostné podmienky budú večer mimoriadne nebezpečné: hrozí, že búrky sa sformujú do bow echa, v hre je aj riziko vzniku tornád a vzniknú supercely, ktoré prinesú krupobitie, silný vietor aj intenzívny lejak. 

V pondelok sa bude teplý vlhký búrkový vzduch postupne vytláčať na juhovýchod a búrkami sa bude dariť už menej, čo je dobrá správa. Horšou správou je, že sa ochladí a dorazí tzv. ovčia zima. Nebezpečenstvo búrok je tak odvrátené, ale teploty sotva prekročí budúci týždeň hranicu +20 °C, čo mnohých Rakúšanov nepoteší. 

Ochladzovať sa bude približne do štvrtku. V stredu večer hranica sneženia vo Vorarlbersku, Severnom Tirolsku a Salzburgu klesne na približne 15 00 m n. m., vo štvrtok ráno sú možné snehové vločky až do výšky 1 300 m n. m. Od piatku sa vráti výrazne teplejšie letné počasie a teploty opäť budú stúpať k +28 °C.

 

Čo je to ovčia zima?

Z meteorologického hľadiska je ovčia zima poveternostná udalosť, ktorá sa opakovane vyskytuje začiatkom leta, zvyčajne medzi 4. a 20. júnom. Ide o náhle ochladenie najmä v horských oblastiach. 

Pomenovanie vzniklo na základe toto, že ovce sú už tento dátum zvyčajne čerstvo ostrihané a ochladenie je najmä pre jahňatá vo vyšších polohách život ohrozujúce.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd