Najprv tornáda, teraz teplo. Milióny Američanov sa pripravujú na tepelný šok

Veronika Sádovská

Vlna horúčav, ktorá v posledných dňoch zasiahla južnú časť USA prináša extrémne počasie. Vyskytli sa búrky, ako aj tornáda, v dôsledku ktorých zomrelo niekoľko ľudí.

Tornádo si vyžiadalo v Mexiku tri obete, stovky zrazených a tisíce ľudí bez prúdu a bez vody. Po búrkach prichádza extrémne teplo. Milióny ľudí v Texase sa teraz pripravujú na ďalšiu vlnu horúčav. Podľa meteorológov môže teplota miestami stúpnuť až na +43 °C.

Americká Národná meteorologická služba (NWS) varuje pred horúcim počasím. Výstrahy pred vysokými teplotami boli vydané na juhu krajiny.

Miestni predstavitelia varujú, že horúčavy zaťažia elektrické siete kvôli klimatizáciám, ktoré tam sú takmer v každej domácnosti.

Ničivé tornádo

Vo štvrtok okolo 17:10 miestneho času, u nás v piatok 10 minút po polnoci, sa mestom Perryton v Texase s viac ako 8 000 obyvateľmi prehnalo tornádo.

Živel zasiahol pozemok s mobilnými domami a roztrhal ich na kúsky. Podľa miestnych úradov boli zabití traja ľudia. Medzi mŕtvymi bolo zrejme aj dieťa. V dôsledku živlu bolo zranených viac ako sto ľudí a desať bolo hospitalizovaných v kritickom stave.

Tornádo zničilo aj najmenej 30 budov, väčšinou domy a sídla podnikov.

Tornádo zasiahlo aj mesto Pensacola na Floride. Zničilo elektrické vedenie a zvalilo strom na dom. Vo vnútri bola žena, ktorá pád stromu neprežila. Silné dažde, ktoré sprevádzali búrky, tiež prinútili 146 obyvateľov evakuovať bytový komplex v meste Warrington.

Počas búrky v Mississippi spadol strom na garáž, v ktorej bol muž, ktorý sa práve balil na výlet. Incident neprežil.

Podľa energetických spoločností bolo v piatok v Texase, Louisiane a Mississippi bez elektriny takmer 500 000 zákazníkov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd