Najsilnejšia búrka sezóny, hurikán Sam, bude smerovať do Európy

Veronika Sádovská

Hurikán 4. kategórie sa momentálne nachádza neďaleko Bermúd. Ako ex-hurikán si to zamieri už zajtra smerom k nášmu kontinentu.

Hurikán Sam mal ešte včera veľmi dobré podmienky a ostával v kategórii 4. Postupne sa však dostáva do severného Atlantiku, kde sú teploty už o niečo nižšie a postupne sa mení na silný extratropický cyklón. V polovici týždňa si to zamieri k nášmu kontinentu.

Priamo by mala táto búrka zasiahnuť v stredu Island a to hlavne silným vetrom a zrážkami, v tejto oblasti teda skôr snehovými. Ovplyvniť počasie však môže aj v ostatných krajinách severnej Európy a na Britských ostrovoch.

Počas týždňa sa už sformovala ďalšia tropická búrka Victor. Na túto sezónu už zostáva len meno Wanda a predpokladáme, že táto búrka sa onedlho tiež vytvorí. Aj tohtoročná sezóna je veľmi aktívna a keďže do jej konca ostávajú ešte dva mesiace, pravdepodobne sa aj tento rok vytvorí druhý zoznam mien.

Karibské more je extrémne teplé a práve tam sa pomaličky presúva aj búrková aktivita. Najteplejšie vody sú v okolí Malých Antíl, Kuby a Jamajky, Bahám a okolo južnej časti polostrova Florida.

Teploty morí a oceánov posilnia aj neskorú hurikánovú sezónu, preto aj október bude ešte veľmi bohatý na tropické búrky a možné hurikány.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd