Najsilnejšia slnečná erupcia za posledné roky prerušila rádiový signál. Uvidíme polárnu žiaru?

Najsilnejšia slnečná erupcia za posledné roky prerušila rádiový signál. Uvidíme polárnu žiaru?
Veronika Sádovská

Vo štvrtok bola zaznamenaná silná slnečná erupcia triedy X. Tá sa podľa NASA ukázala byť taká silná, že narušila fungovanie niektorých komunikačných systémov na Zemi.

Vo štvrtok zaznamenali meracie prístroje na celom svete zreteľnú slnečnú erupciu. Úkaz zachytil satelit NASA Solar Dynamic Observatory, ale zaznamenali ho aj ďalšie prístroje na rôznych miestach sveta.

Najsilnejšie za posledné roky

Podľa amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) mnohé miestne meteorologické observatóriá hlásili problémy so satelitnou komunikáciou. Jej prerušenie trvalo asi dve hodiny.

„Toto je pravdepodobne jedna z najväčších solárnych udalostí, aké boli kedy zaznamenané," uviedla agentúra. „Je to niečo úžasné."

Analýza NOAA ukázala, že štvrtková erupcia bola najsilnejšia v súčasnom cykle slnečnej aktivity. Udalosť bola zaradená do triedy X2.8. Taká silná erupcia nebola zaznamenaná od septembra 2017.

Výbuch bol s najväčšou pravdepodobnosťou sprevádzaný aj ejekciou koronálnej hmoty (CME) – emisiou ionizovanej hmoty, ktorá ovplyvňuje vznik aurory, teda polárnej žiary. Podľa NOAA by sa k Zemi mohla dostať už v priebehu nedele.

Uvidíme polárnu žiaru?

Táto erupcia by mohla spôsobiť silnejšiu geomagnetickú búrku triedy G2 až G3. Išlo by o podobnú intenzitu, ako pred viac ako mesiacom. Je tu tiež šanca, že tá istá slnečná škrvna by mohla v najbližších dňoch rozpútať ďalšiu erupciu triedy X.

Ako vysvetlila NASA, slnečné erupcie môžu ovplyvniť rádiovú komunikáciu, energetické siete, navigačné signály a predstavovať potenciálnu hrozbu pre kozmické lode a astronautov.

Aktuálne je podobných erupcií na Slnku mimoriadne veľa práve kvôli tomu, že Slnko dosahuje aktuálne maximum počas svojho 11-ročného cyklu.

Slnečné cykly

Slnečné cykly sú pravidelné zmeny v slnečnej aktivite, ktoré ovplyvňujú počet slnečných škvŕn, intenzitu slnečného žiarenia a magnetické pole slnečnej sústavy. Slnečné cykly trvajú približne 11 rokov, pričom sa striedajú obdobia vysokej a nízkej aktivity, nazývané slnečné maxima a minima.

Slnečná aktivita je spojená so vznikom a zánikom silných magnetických polí v slnečnej plazme, ktoré sa prejavujú ako tmavé škvrny na povrchu slnečnej fotosféry. Slnečné škvrny sú zdrojom rôznych javov, ako sú slnečné erupcie, koronálne výrony hmoty, slnečné protuberancie a slnečný vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd