Najsilnejšie búrky sú na severe, no noc bude ešte zaujímavá

Najsilnejšie búrky sú na severe, no noc bude ešte zaujímavá
Peter Minárik

Už niekoľko desiatok minút sa najsilnejšie búrky z celého nášho územia vyskytujú v oblasti severného Slovenska, kde búrky prinášajú vysokú bleskovú aktivitu a množstvo zrážok. Počas noci to vak bude ešte zaujímavé.

Cez Slovensko začal postupovať studený front, na ktorom sa tvorí intenzívna vlna búrok, no ako sme aj očakávali, tak západné Slovensko zatiaľ búrky obchádzajú.

Deje sa tak pre pomerne vysokú zádržnú vrstvu. Front tu však prináša výrazné zosilnenie vetra, no prakticky bez bleskovej aktivity.

Nebezpečný je nárazový vietor

SHMÚ informoval, že v Slovenskom Grobe dosiahol náraz vetra rýchlosť 70 km/h. Nárazový vietor aktuálne postupuje cez západné Slovensko a vietor sa stáča na severozápadný, no zatiaľ je to bez výraznejších búrok.

 

Tie sa vyskytujú aktuálne v okolí Nových Zámkov, kde sa nášmu čitateľovi podarilo zachytiť takýto blesk.

blesk nad Novými Zámkami
blesk nad Novými Zámkami, foto: Marek Ondrejička

Na väčšine západného Slovenska sa búrky ani neočakávajú, no k nejakej aktivite by malo dôjsť práve v okresoch Nové Zámky a Levice.

Intenzívne búrky na severe

Oveľa intenzívnejšia búrková činnosť sa aktuálne vyskytuje na severe nášho územia. V Žilinskom kraji je obzvlášť búrlivo na Kysuciach.

Na niektorých zrážkomerných staniciach spadlo už takmer 30 mm zrážok.

 

 

 

V nadchádzajúcich hodinách počítajte s tým, že vlna búrok sa z Oravy bude tiahnuť cez stredné Slovensko až do Maďarska a búrky by počas noci mali postupovať k východu, kde v ranných hodinách zaniknú.

Počas noci treba počítať predovšetkým s výraznejším lejakom a s bleskovou aktivitou. Polohu búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd