Kde vo svete sa objavilo najsilnejšie zemetrasenie, aké kedy bolo namerané?

Zuzana Macháčová

Najsilnejšie zemetrasenie v histórii meraní sa vyskytlo v roku 1960. V tom čase sa zem otriasla neďaleko mesta Valdivia na čilskom pobreží. Otrasy dosahovali silu 9,5 magnitúdy. Boli také silné, že ich následky pocítili aj ľudia žijúci vo vzdialenosti viac ako 17 000 kilometrov od epicentra. 

V pondelok sa v oblasti juhovýchodného Turecka a severnej Sýrie otriasla zem. Zemetrasenie dosiahlo silu približne 7,8 magnitúdy. Hypocentrum bolo v hĺbke 17,9 kilometra.

V nasledujúcich hodinách nasledovala séria ďalších dotrasov. Pri katastrofe zahynulo najmenej 7 000 tureckých a sýrskych občanov a viac ako 20 000 ľudí utrpelo zranenia. Pátranie stále pokračuje.

Ak vás zaujíma, kde sa vo svete objavilo najsilnejšie zemetrasenie v histórii, poznáme odpoveď. 

Najsilnejšie zemetrasenie v histórii

V máji 1960 bola na južnom pobreží Čile zaznamenaná silná seizmická aktivita. Zemetrasenie s magnitúdou 8,2 spôsobilo rozsiahle škody v meste Concepción. 

Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke 33 kilometrov a otras dosiahol rekordnú silu 9,5 magnitúdy. Takéto silné zemetrasenie nebolo v histórii nikdy predtým zaznamenané.

V dôsledku otrasov sa v Tichom oceáne začali vytvárať vlny cunami, ktoré miestami dosahovali výšku až 25 metrov. Čilské pobrežie zasiahli obrovské vlny, ktoré vytrhli domy zo základov a odplavili ich niekoľko kilometrov do vnútrozemia.

Valdivia bola zničená a po mnohých okolitých dedinách nezostala ani stopa. Otrasy boli také silné, že sa vlny rozbíjali aj na juhoamerickom pobreží.

Škody vo Valdivii po zemetrasení, zdroj: Getty Images
Škody vo Valdivii po zemetrasení, zdroj: Getty Images

Po niekoľkých hodinách dorazili obrovské vlny aj na Havaj, kde spôsobili veľké škody, a dokonca zasiahli aj ostrov Honsiu v Japonsku, ktorý je vzdialený viac ako 17 000 kilometrov a Filipíny.

Počet obetí veľkého zemetrasenia v Čile je stále nejasný. Rôzne zdroje odhadujú počet obetí na 490 až 5 700. Americká geologická služba (USGS) uvádza, že v dôsledku tohto živlu zahynulo najmenej 1 655 ľudí, z toho 61 na Havaji, 32 na Filipínach a 185 v Japonsku.

Vlny cunami spôsobené zemetrasením v roku 1960, zdroj: NOAA
Vlny cunami spôsobené zemetrasením v roku 1960, zdroj: NOAA

Mohlo by dôjsť k silnejšiemu zemetraseniu?

Magnitúda zemetrasenia sa nie vždy premieta do počtu obetí. Ak sa epicentrum nachádza relatívne ďaleko od husto obývaných oblastí, počet obetí je často nižší ako v prípade slabších otrasov v blízkosti veľkých miest.

Tak to bolo aj v čínskom S'-čchuane, kde otrasy s magnitúdou 8 prispeli v roku 2008 k smrti viac ako 87 000 ľudí. Úmrtnosť závisí aj od hĺbky hypocentra a atmosférických podmienok, ktoré prevládajú v čase nárazu.

USGS vysvetľuje, že tzv. megaotrasy s magnitúdou 10 alebo aj viac, nie sú geologicky možné. Sila zemetrasenia súvisí aj s dĺžkou zlomu trhliny v horninách, ktoré tvoria zemskú kôru.

Cunami na Havaji, zdroj: námorníctvo USA
Cunami na Havaji, zdroj: námorníctvo USA
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd