Najskôr búrky, teraz lejaky. Európu čakajú prívalové povodne. Kde bude vody najviac?

Veronika Salayová

Na sucho sa aktuálne vo viacerých európskych krajinách sťažovať nemôžeme, práve naopak. Každodenné búrky v našej oblasti prinášajú vlahu viac, než je potrebné. Situácia sa však ešte zhorší, pretože mieria k nám ďalšie prívalové zrážky. 

Streda a štvrtok ešte prinesú relatívne pokojné počasie do centrálnej časti Európy vrátane Slovenska. Búrky sa očakávajú aj naďalej, no tieto búrky budú orografické a budú prinášať najmä dostatok vody. Dnes sa jednotlivé búrkové jadrá budú tvoriť najmä na strednom a v častiach východného Slovenska.

O niečo slabšie a menej intenzívne búrky sa objavia na Slovensku aj vo štvrtok, no už v piatok sa črtá zmena ohľadom búrok a intenzívnych zrážok v našej oblasti.

Nad Talianskom sa na konci pracovného týždňa prehĺbi tlaková níž, ktorá sa bude pomalým tempom presúvať smerom na sever. V rámci tlakovej níže bude postupovať aj studený front, ktorý opäť prinesie búrky.

 

Extrémne zrážky čaká najmä Nemecko

Zatiaľ modely naznačujú, že sa sformuje výraznejší búrkový systém a búrky tak budú na našom území aj nebezpečné s krupobitím a silným vetrom. Okrem toho čakajú viaceré európske krajiny opäť extrémne zrážky, ktoré táto presúvajúca sa tlaková níž so sebou prinesie. 

Aktuálne to vyzerá tak, že extrémne zrážky spadnú v Nemecku, západnom Česku a Rakúsku, no situácia sa však ešte môže mierne zmeniť v závislosti od presného načasovania a pohybu tejto tlakovej níže. 

Najviac zrážok sa očakáva v Nemecku, kde by dokonca mohlo spadnúť aj 100 mm zrážok. Medzi Berlínom, Mníchovom a krajným severozápadom Čiech môže dokonca spadnúť ešte viac, a to až 120 mm zrážok, takže v tejto lokalite treba byť ostražití.

očakávané množstvo zrážok v Nemecku
očakávané množstvo zrážok v Nemecku, zdroj: Wetteronline

 

 


Na juhu a východe krajiny vydali nemeckí meteorológovia aj výstrahu 2. stupňa pred trvalým dažďom. 

výstraha pred dažďom v piatok v Nemecku
výstraha pred dažďom v piatok v Nemecku, zdroj: Wetteronline

Naše územie by sa však zatiaľ povodniam z trvalého dažďa malo vyhnúť, no aj počas celého víkendu sa očakáva búrlivé počasie, ktoré môže lokálne priniesť aj bleskové  povodne. Situáciu ohľadom Slovenka budeme ešte spresňovať v ďalších našich článkoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd