Najsmrteľnejšie zemetrasenie v histórii Turecka. Počet obetí presiahol 41 000

Veronika Salayová

Celkový počet obetí minulotýždňového silného zemetrasenia v Turecku a Sýrii už presiahol číslo 41 000. Toto ničivé zemetrasenie bolo najsmrteľnejším zemetrasením v histórii Turecka. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že pri zemetrasení s magnitúdou 7,8, ktoré 6. februára malo epicentrum neďaleko mesta Kahramanmaras na juhovýchode krajiny, zahynulo spolu už 35 418 ľudí, čo z neho robí najsmrteľnejšie zemetrasenie v histórii Turecka.

Zemetrasenie, ktoré Erdogan nazval „katastrofou storočia“, zničilo desaťtisíce budov a rovnaký počet sa stalo neobývateľnými, takže státisíce obyvateľov zostalo bez prístrešia pred krutými zimnými teplotami. 

Medzitým bolo v susednej Sýrii potvrdených viac ako 5 500 úmrtí, podľa údajov zostavených humanitárnou agentúrou OSN a sýrskou štátnou tlačovou agentúrou. 

Najmenej 1400 ľudí zahynulo v oblastiach pod kontrolou vlády, zatiaľ čo ďalších 4 400 je mŕtvych na severozápade Sýrie ovládanom povstalcami.

Zem sa trasie naďalej

Milióny ľudí, ktorí zemetrasenie prežili, potrebujú okamžitú humanitárnu pomoc, tvrdia úrady, pričom mnohí preživší zostali bez domova v takmer mrazivých zimných teplotách.

Záchranných akcií je už veľmi málo, keďže šance preživších sú takmer nulové, no aj napriek tomu pátracie tímy naďalej hľadajú živých pod troskami. 

Zemetrasenia v Turecku, ale aj v Sýrii naďalej neutíchajú. Zem sa trasie takmer nepretržite, hoci nedosahujú už takú intenzitu ako minulý pondelok. Otrasy sa pohybujú v rozmedzí od 2+ do 4+, výnimočne 5+ magnitúdy. 

Podľa seizmológov bude v tejto oblasti naďalej dochádzať k sérii dotrasov, ktoré môžu trvať mesiace, a dokonca aj roky. Je ťažké predpokladať, dokedy bude presne trvať, kým sa jednotlivé tlaky medzi platňami pod Tureckom vyrovnajú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd