TOTO je najväčší požiar v Európskej únii. V Grécku zhorela oblasť veľká ako New York

TOTO je najväčší požiar v Európskej únii. V Grécku zhorela oblasť veľká ako New York
Zuzana Macháčová

Požiar, ktorý vypukol na severovýchode Grécka, zničil oblasť veľkú ako New York. Požiar vyčíňa už 12 dní a bojujú s ním hasiči z piatich krajín.

Požiar, ktorý vypukol pri meste Alexandroupolis, sa rýchlo rozšíril po celom gréckom regióne Evros. Boj so živlom sťažujú vysoké teploty a silný vietor. S plameňmi bojujú stovky hasičov, pričom pomáhajú aj hasiči z Albánska, Srbska, Slovenska a Česka.

Najväčší požiar v EÚ

„Ide o najväčší požiar v Európskej únii od roku 2000, keď Európsky informačný systém o lesných požiaroch (EFFIS) začal zaznamenávať údaje," uviedla Európska komisia.

Na riešenie rozsiahlych požiarov v Grécku vyslala EÚ do krajiny 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU. „Snažíme sa chrániť zvyšok neporušeného územia," povedal Jiří Němčík, veliteľ českého hasičského tímu. „Oheň sa vyvíja veľmi dynamicky, takže je veľmi nebezpečný," dodal.

Oheň pohlcuje Grécko

Služba monitorovania atmosféry Copernicus na sociálnej sieti napísala, že požiar pohltil najmenej 808,73 km²  pôdy. Je to oblasť podobná mestu New York s rozlohou až 778,2 km² 

Panagiota Maragouová, vedúca ochrany prírody v gréckej pobočke Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), uviedla, že najmenej 30 % národného parku Dadia-Lefkimi-Sufli Forest zhorelo.

„Národný park Dadia-Lefkimi-Soufli Forest je vďaka svojej vysokej biodiverzite jednou z najdôležitejších chránených oblastí v Grécku, ako aj v Európe a možno aj v celosvetovom meradle,“ povedal Maragou.

Obete

Pri požiari, ktorý vypukol neďaleko Alexandroupoli, doteraz zahynulo asi 20 ľudí. Podľa médií boli pri požiari v Evrose okrem jednej osoby ilegálni migranti, ktorí prešli z Turecka.

Úrady sa obávajú, že po uhasení plameňov by sa mohli nájsť ďalšie telá, keďže región je obľúbeným hraničným priechodom pre tisíce migrantov a utečencov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd